Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Полша прие скандален закон за съда

Полша прие скандален закон за съда

Полският парламент одобри спорна поправка в закона за Конституционния съд, която според критиците в страната ще ограничи правомощията му, съобщи Ройтерс. Промените станаха причина за поредица от антиправителствени протести през последните дни, които обаче не попречиха на приемането на закона.

До момента съдът вземаше решенията си в 5 или 9-членен състав и с обикновено мнозинство. Законовата поправка го задължава да действа с минимум 13 от 15-те си членове и с мнозинство от две трети. Така партията "Право и справедливост" ще принуди председателя на съда Анджей Жеплински да работи с петимата конституционни съдии, назначени от нея, след спорна процедура. Новият закон ще влезе в сила, ако бъде одобрен и от горната камара на парламента, която също е контролирана от "Право и справедливост".

Гласуването предизвика острата реакция и на бившия президент Лех Валенса. Той заяви, че демокрацията в страната е застрашена и призова за референдум, който да принуди управляващата партия да свика предсрочни избори.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе