Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Полша иска 10 000 военни от НАТО

Полша иска 10 000 военни от НАТО

Полша е поискала от НАТО да разположи на територията й 10 000 военни, за да бъде гарантирана нейната сигурност. Това съобщи британският в. "Дейли телеграф". В Брюксел се провежда среща на външните министри на страните от НАТО, които трябва да дадат отговор на исканията на Полша и Балтийските републики за разполагане на войски на Aлианса на тяхна територия. "Много е важно всички членове на НАТО да имат еднакво ниво на сигурност. Полша е 15-ият член на НАТО и за толкова време у нас се изгради само конферентен център и военна база. Бихме се радвали на по-мащабно присъствие", споделя външният министър на страната Радослав Шикорски.

В същото време върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Русия разполага с всички необходими сили по границата на Украйна, ако реши да извърши нахлуване в страната, и може да постигне целта си за три до пет дни. Брийдлав разкри, че външните министри го натоварили да състави съответен план, за да "успокои" съюзниците на НАТО в Източна Европа. В пакета от мерки "трябва да влезе сухопътно, морско и въздушно подкрепление", сподели Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

Поверителен документ на НАТО пък разкрива план за засилване влиянието на алианса на Изток, съобщава онлайн изданието на германското сп. "Шпигел". Планът от 7 страници засяга най-вече Армения, Азербайджан и Молдова и серия от практически мерки за засилване на контактите на НАТО с тях.

Украйна бойкотира стоките на агресора

Украинците масово започнаха да бойкотират руските стоки, съобщава киевският в. "Сегодня". В магазините хората не купуват продукти с баркод "46", принадлежащ на Русия, защото не искат да подкрепят производителите от страната агресор. За две седмици обемът продажби на руски стоки в Украйна е паднал с 40%, твърди изданието. Някои супермаркети в западната част на страната слагат срещу руските стоки стикери с надпис "Бойкот на окупаторите". Активисти призовават да не се купуват руски дрехи, да не се посещават руски ресторанти, а тв каналите да заменят руските сериали с украински и европейски. На този фон обаче акцизът на бирата в Украйна бе повишен с 42,5%, а на твърдия алкохол и цигарите - с 25%.

НАТО скъса с Русия

НАТО обяви, че преустановява всякакво практическо цивилно и военно сътрудничество с Русия заради анексирането на Крим. Решението бе взето на започналата във вторник двудневна среща на външните министри на НАТО в Брюксел. Те призовават Русия да предприеме незабавни мерки за връщане към съблюдаването на международното право. Министрите решиха да извършат преоценка на отношенията с Руската федерация през юни.

Сегашните действия на Русия подкопават принципите на Учредителния акт НАТО-Русия, международните норми, както и доверието между НАТО и Русия, заявяват външните министри на алианса.

Естония дава база на алианса

Естония предлага своя въздушна база за разполагане на допълнителни самолети на НАТО, които да патрулират във въздушното пространство над балтийските страни. Това обяви външният министър Урмас Пает по време на срещата на външните министри на алианса в Брюксел. Пает приветствал увеличаването на броя на самолетите в мисията за защита на балтийското въздушно пространство и предложил авиобазата Емари, близо до Талин. Заради политическата криза в Украйна НАТО активизира своята мисия за противовъздушна отбрана в балтийските държави. Освен 4 изтребителя F-15C на ВВС на САЩ, в Литва бяха допълнително изпратени 6 такива машини, както и 2 самолета цистерни KC-135.

Конгресът одобри санкции срещу Москва

Американският Конгрес прие план за подпомагане на Украйна, който включва и санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим. Проектозаконът бе одобрен в Камарата на представителите с 378 гласа "за" и 34 гласа "против". Той е изпратен за подпис на президента Барак Обама.

Законът налага санкции, в това число забрана за издаване на визи и замразяването на авоари на руснаци и украинци, за които е установено, че са участвали в насилие или в потъпкване на човешките права в Украйна, че са подкопали суверенитета на страната или, че са участвали в "значителна" корупция. Предвижда се и помощ за Украйна в размер на 1 млрд. долара под формата на гаранции по кредити, както и препоръка за пряка икономическа помощ в размер на 150 млн.долара

Путин е официално разведен

Името на бившата съпруга на Владимир Путин - Людмила, е заличено от биографията му на официалния сайт на руския президент. "Това означава, че разводът се е състоял", коментира прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Сега на сайта на Кремъл в биографията на Владимир Путин са упоменати само дъщерите му Мария и Катерина. Корекцията е направена точно преди 1 април, когато висшите държавни служители на Русия подават декларации за доходите си, като трябва да декларират и доходите и имуществото на съпрузите и членовете на семейството. Владимир и Людмила Путини обявиха намерението си да се разделят на 6 юни миналата година, след около 30-годишен брак.

Затвориха небето над Крим

Европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол е прекратила всички полети до Крим до второ нареждане, съобщи ИТАР-ТАСС. Забраната касае всички превозвачи от ЕС до летищата на Симферопол и Севастопол. От Евроконтрол препоръчват авиокомпаниите да съгласуват въздушните трасета със съседните държави. Става дума за украинските, румънските и турските диспечерски центрове с цел избягване на нарушения във въздушния трафик. В съобщението се споменават и българските авиационни власти, което означава, че полетите ще се съгласуват и с държавното предприятие "РВД", чийто център за управление на полетите е сред най-големите в Източна Европа.

Република Сръбска иска референдум

Президентът на Република Сръбска Мирослав Додик поиска Босна и Херцеговина да се превърне във федерална република от три отделни държави. Той дори заплаши с провеждане на референдум за независимост на територията на Република Сръбска. "Нашата следваща стъпка е свързана със започване на преговори за трансформирането на Босна и Херцеговина в конфедерация. Ако това нещо се окаже невъзможно за реализиране, тогава Република Сръбска си запазва правото да организира референдум за независимост", каза още Додик.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе