Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Полицаи с "чадър" над Министъра на любовта (ОБЗОР)

Полицаи с

Мартин-Дебелия превърнал жени с болни дете и родители в проститутки, печелел по 10 бона от жертва

Двамата полицаи, задържани в Благоевград заради "чадър" над търговеца на плът Мартин Филипов-Дебелия, са убеждавали жертвите на трафик на хора да не свидетелстват срещу боса си. Дебелия е известен в Благоевград повече като Министъра на любовта.

Един от служителите на реда - Петър Кънев, в момента дори оглавява сектор "Борба с организираната престъпност", защото замества излезлия в отпуска началник. Другият е полицаят от Първо районно управление в града Стефан Филипов. Двамата са покровителствали дейността на сводника, уточни на специален брифинг Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Досъдебното производство за лично укривателство срещу двамата полицаи е образувано на 20 април. По време на разследването са използвани специални разузнавателни средства. Малко преди 20 април млада жена подала сигнал в Първо РУ, че Мартин Филипов я заплашвал и тормозел, за да проституира за него. Полицаите веднага уведомили сводника за жалбата. Той се обадил на жертвата и започнал да я увещава да оттегли сигнала си. Дори я закарал с кола до полицията, където ги чакал полицаят Стефан Филипов. Той носел два бели листа - единият бил написана от него чернова, с която жената да оттегли жалбата си. Със заплашителен тон призовал жената да оттегли жалбата. Момичето отишло да пусне документа, но служителката там усетила, че момичето е притеснено и попитала защо се отказва от показанията си. След това я завела при друг полицай. Пред него жертвата обяснила, че не вярва на полицията, защото сводникът е покровителстван от полицейски служители. Униформеният разказал историята на началника на Първо РУ и започнала проверка.

"Има и втора жертва, която свидетелства срещу Мартин Филипов", разказа днес Арнаудова. Дебелия принуждавал и нея да проституира. Първо й давал заем от 600 лева при лихва от 150 лв. на месец. Още на втория ден си поискал парите от жената, която ги била дала за лечението на свои роднини. Обяснил й, че може да го направи, като стане негова проститутка. И двете жертви са разпитани пред съдия.

Името на шефа на местния БОП Петър Кънев излязло от подслушването. Той сам се обадил на втората жертва да оттегли жалбата. Срещнал се с нея в кафене в Благоевград и доста убедително й разказал, че Филипов достатъчно е лежал в затвора, че е наплашена, че ще й осигури адвокат, за да оттегли жалбата срещу него.

Срещу Стефан Филипов ще бъде повдигнато обвинение за лично укривателство и съобщаване на информация, която научил по служба, а срещу Кънев - за лично укривателство. Срещу Мартин Филипов обвинението е за трафик на хора - набиране и транспортиране с цел проституция, заявиха прокурорите.

Жертвите, които свидетелстват срещу Дебелия, засега са 4, те разказвали шокиращи неща. Сводникът използват тяхната зависимост - една била наркозависима, друга имала болно дете, трета имала болни родители. Отправял закани и към техните близки, дори и към малолетното дете на едната. Две от тях са казали, че се плаща по 250 лева за момиче за полицейска закрила на престъпната дейност. Някои твърдят, че Дебелия е печелил до 10 000 лева на месец от една от своите жертви.

Няма доходи, живее в къщата на мама с басейн

Мартин Филипов е първият в страната, чието имущество бе конфискувано с решение на съда по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Държавата му прибра "Мерцедес Е270" и банков депозит от 67 268 евро. Експертите от комисията установиха, че от 1997 г. до 2007 г. Мартин има нулеви приходи, а разходите му са били в размер на 2037 минимални работни заплати. За него и съпругата му нямало данни за работа по трудови договори, осигурителни вноски, участия в търговски дружества и др. Живеят в триетажна къща с басейн в Благоевград, която е собственост на родителите му. За тях обаче комисията нямала правно основание да направи проверка на имуществото и законните им източници на доходи. Майка му преди години твърдеше, че къщата е построена с пари, които тя и мъжът й спестили от работа в цигарената фабрика и отглеждане на тютюн.

Лежа във френски затвор заради бившата си

Мартин Филипов е лежал и във френски затвор за склоняване към проституция на българки в Ница. Издадоха го момичетата и най-вече бившата му жена Марияна, която във Франция "дирижирала" бизнеса и пращала парите на мъжа си в Благоевград. След 3,5 г. във френски затвор той се върна в Благоевград.

После Дебелия влезе в затвора в Бобов дол за година през 2012 г. Тогава той се призна за виновен, че се е заканвал с убийство на бившата си приятелка Дафина Лунджова и нейния нов възлюблен Борислав Атанасов. Второто обвинение, заради което бе натикан в пандиза, е, че обсебил лекия автомобил "Ауди" на бившата си изгора. Мартин твърдеше, че лично той е платил колата и я подарил на Дафина за рождения ден, след като се прибрал от затвора в Ница.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе