Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Полфрийман окончателно е на свобода

Полфрийман окончателно е на свобода

След няколко месеца размисъл Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман и така на практика той остава на свобода.

През септември м.г. състав на Софийския апелативен съд с председател шефът на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева освободи предсрочно австралиеца, който е осъден на 20 г. затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Чужденецът ще излезе на свобода 6 години и половина предсрочно, след като магистратите решиха, че е изпълнил всички поставени изисквания и всичко, което е показал през годините в затвора говори в негова полза.

Два месеца по-рано - през юли, Софийски градски съд  отказа да го пусне, след като прецени, че той все още не се е поправил, а шеф ътна Софийския затвор  обясни, че Полфрийман е многократно наказван за демонстративно неподчинение.

Преди 6 години пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде изпратен в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание. Преди него Борис Велчев също отказа да го пусне предсрочно.

Твърдеше се, че двама членове на състава на САС, освободил Полфрийман – председателят Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова, е трябвало да си направят отвод от делото заради връзки с Българския хелзинкски комитет.

Както и че съдиите са се позовали и на положителната характеристика за Полфрийман, дадена от председателя на БХК Красимир Кънев.

ВКС се произнесе, че искането за възобновяване на делото е процесуално недопустимо, тъй като делата за предсромно освобождаване не подлежат на възобновяване.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе