Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Поклонници се стичат към Витлеем за Коледа

Поклонници се стичат към Витлеем за Коледа

Витлеем. Хиляди поклонници и туристи от цял ​​свят се стичат към родното място на Исус във Витлеем, въпреки напрежението в региона, предадоха световните агенции.

Поклонниците ще се присъединят към шествие до Витлеем и ще отпразнуват среднощната литургия в светия град, на която ще присъстват президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас и други високопоставени лица.

Коледа тази година идва след множество конфликти и природни бедствия, при които пострадаха християни по целия свят, от историческия сирийския град Маалула, където жителите все още говорят на древния арамейски на Исус, до тайфуна, който удари Филипините по-рано тази година.

В коледното си послание, Фуад Туал, латинския патриарх на Ерусалим, говори за страданията на палестинския народ и конфликтът, който разтърсва Сирия в продължение на 33 месеца.

Патриархът призова за прекратяване на огъня в Сирия, където кървавите боеве между силите на режима и бунтовниците, които се опитват да свалят президента Башар ал- Асад, са убили приблизителна 126 000 души от март 2011 година.

Междувременно, настоящият папа Франциск се срещна с предшественика си Бенедикт, съобщиха информационните агенции. Двамата се помолиха и разговаряха около 45 минути в бившия женски манастир във Ватикана, където сега живее Бенедикт.

Роденият в Германия Бенедикт стана първият от векове папа, който се оттегли от поста си. На негово място през март застана аржентинецът Франциск. Двамата поддържат редовни контакти, въпреки неодобрението на традиционалистите, които смятат, че може да има само един папа.

В навечерието на Коледа Франциск ще отслужи литургия в базиликата "Свети Петър". Той ще запали и свещ за мир след откриването на сцената на Рождество Христово на площад "Свети Петър".

На Коледа папата ще произнесе посланието си "Към града и света" - Urbi et Orbi, и ще благослови вярващите от централния балкон на базиликата "Свети Петър".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе