Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Поклон пред Апостола!

Поклон пред Апостола!Днес почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски. В Шумен общинската администрация и Военният гарнизон организират общоградски ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 145 години от гибелта на Апостола. Началото е от 11 ч. пред паметника на Васил Левски. Слово ще произнесе Димо Георгиев, учител по история в ПГПЧЕ „Никола Вапцаров“.

В Силистра възпоменателната проява пред паметника на Апостола на свободата започва в 11.30 ч. Със заповед на кмета на общината д-р Юлиян Найденов временно се забранява движението на пътни превозни средства, от 11 до 12 ч. по улиците около паметника на Васил Левски - „София” и „Отец Паисий”. Изключение се прави само за автомобили със специален режим на движение.
В Тутракан пред двата паметника на Васил Левски ще бъдат поставени венци и цветя. В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 г. той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево, напомнят от историческия музей в Тутракан.

В Търговище, общоградското поклонение пред паметта на Васил Левски ще се състои от 11.45 ч.пред барелефа на Апостола в центъра на града. Ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов“ ще изнесат музикално-поетичната композиция „Следите на Апостола“. В програмата ще участва и Духовият оркестър към Община Търговище. Малко по-рано, от 11.15 ч., в храма „Св. Иван Рилски“ ще бъде отслужена панихида по инициатива на Обществения комитет „Васил Левски“.

145 години след обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски кубратчани отново ще се преклонят пред паметта, святото дело и героичната му саможертва. Преклонението пред националния герой ще се проведе пред паметника му в Кубрат от 12:30 ч., съобщи за Радио Шумен Здравко Вутов - началник отдел „Просвета, култура и техническо обслужване“ в общината. 


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе