Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Покачва се нивото на язовир „Тича“

Покачва се нивото на язовир „Тича“

Покачва се нивото на язовир „Тича“. „От сутринта до момента повишението е 10 см“, съобщи за Радио Шумен Георги Георгиев, началник на Напоителни системи - Шумен. До кота преливник остават около 70 см. Язовирът се изпуска с 20 куб. м в секунда, обемът му е почти 278 млн. куб. м вода, а свободният обем – 14 млн. куб. м.
Всички язовири в Шуменско са повишили нивата си и се изпускат контролирано. Това съобщи Наско Канавров от Басейнова дирекция - Шумен. „Язовирите „Кълново“ и „Дибич“ преливат, но и двата водоема се контролират и няма опасност“, допълни Канавров.
Към момента ситуацията в Шуменско е спокойна. Според Канавров, количеството дъжд над региона не е толкова голямо, за да предизвика опасност от излизане на реките от коритата им.
„Река Врана е на ниво берми”, уточни Канавров. Язовир „Поляница“, който е над реката, не се изпуска, за да не повиши нивото й.
От днес е спряно изпускането на язовирите в региона на Силистра, Русе, Разград и Търговище заради повишените нива на реките, уточниха по-рано от Напоителни системи - Русе. В Русенско язовир „Баниска“ е с повишено ниво над метър и половина, но опасност няма, защото той прелива в язовир „Бойка“, който е на санитарния минимум.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе