Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ООН поиска допълнителна войска за Южен Судан

ООН поиска допълнителна войска за Южен Судан

Световните медии публикуваха нови доказателства за предполагаемите етнически убийства, извършени по време на боевете в Южен Судан.

Насилието следва борбата за власт между президента Салва Кии, от племето Дунка, и неговият бивш заместник Риек Мачар, от племето Нуер.

Репортер на Би Би Си в столицата Джуба цитира свидетели, според които над 200 души, предимно етнически нуери, са били застреляни от силите за сигурност.

ООН твърди, че е открила масов гроб в Бентиу, съдържащ около 75 тела.

"Има съобщения за най-малко два други масови погребения в Джуба,", заявиха от ООН.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун строго предупреди страните в конфликта в Южен Судан за опасността от гражданска война. Десетки хиляди потърсиха подслон в различни обекти на ООН след седмица на етническо насилие, което започна в столицата и се разпространи в страната, предаде БНР.

"Нека бъда абсолютно ясен. Светът гледа всички страни в Южен Судан. Атаките срещу цивилни граждани и мироопазващите сили на ООН, разположени там да ги защитават, трябва да спрат незабавно. Обединените нации ще разследват съобщенията за сериозни нарушения на човешките права и престъпления срещу човечеството. Лицата, които отговарят, по високите нива, ще бъдат държани отговорни и ще се изправят срещу последствията".

Правителството на Южен Судан призна в неделя, че силите, верни на бившия вицепрезидент, а сега бунтовнически лидер Риек Мачар, са установили контрол върху столицата на щата Юнити, ключов регион за производство на петрол. Обвинен от президента в опит за преврат, Риек Мачар заяви в интервю по телефона, че неговите привърженици са готови да преговарят при определени условия.

Очаква се по-късно днес Съветът за сигурност на ООН да се произнесе с решение по препоръката на генералния секретар на организацията Бан Ки-мун, който поиска изпращане на допълнително 5500 войници в Южен Судан в помощ на мисията на ООН.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе