Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Грипен се похвалиха с нов тестов изтребител с повече огнева мощ

Грипен се похвалиха с нов тестов изтребител с повече огнева мощ

Gripen E успешно приключи първите тестове, доказващи способността на изтребителя да пуска и изстрелва външен полезен товар. Тестовете бяха проведени през октомври 2018 г. в полигона Видсел в северна Швеция, съобщиха от компанията.

Изпитванията, проведени от първия тестов боен самолет Gripen E, се състояха в изхвърлянето на един допълнителен резервоар с гориво и едно изстрелване на ракетата въздух-въздух IRIS-T.

„Като пилот, който лети с товар като допълнителен резервоар и ракети, е важно да мога да предоставям данни, за да може да се оцени представянето на изтребителя с този товар на борда. Този тест дава също възможност да се оцени ефектът върху изтребителя при качване и разтоварване на товар. Основният тест, разбира се, беше да видим как ще изстреля оръдието. Това ще ни доближи до етапа, в който изтребителят ще готов да бъде оперативен", каза Маркус Вандт, тестови пилот на Gripen в Сааб.

„Радвам се да видя, че изтребителят се представя според очакванията ни, което е още едно доказателство за изключителния дизайн и инженерство на световно ниво в Сааб. Програмата е в ход и реализираме добър прогрес с програмите за доставки за Швеция и Бразилия", каза Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление Аеронавтика в Сааб.

Тези изпитвания са последните стъпки в тестовата програма на Gripen E. Те бяха предшествани от тестове, проведени през юли, при които оръжията само се носят, без да се изстрелват. Тези изпитвания представляват част от работата по интеграция на оръжията.

Gripen E има оръжия за всякакъв тип мисия като прецизни удари извън зоната на действие на противниковата ПВО с използването на планиращи управляеми бомби, тежки противокорабни ракети и удари в дълбочина, както и маневрени далекобойни ракети „въздух-въздух" като Meteor. Gripen E също може да носи контейнери и сензори за разузнаване и специални мисии. За да осигури на военновъздушните сили широк избор от оперативни способности, Gripen E е проектиран да позволява бърза интеграция на различни оръжия. Това е възможно благодарение на гъвкавата архитектура на авиониката на Gripen E.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе