Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

По погрешка поставиха петорна ваксина на служители

По погрешка поставиха петорна ваксина на служители

Осем работници в старчески дом в Германия са инжектирани случайно с по пет дози от ваксината срещу ковид-19. До момента не са отчетени сериозни признаци на влошаване на здравословното състояние при нито един от тях, съобщи АФП.

Седемте жени и един мъж на възраст между 38 и 54 години работят в дом за пенсионери в град Щралзунд в североизточна Германия.

Така те са попаднали в приоритетната група за ваксиниране и са сред първите, на които е поставена ваксината на „Пфайзер” и „Бионтек”. Това е станало в неделя.

По погрешка обаче им е била сложена петорно по-голяма от препоръчаната доза, съобщиха местните власти.

Грешката е била установена почти веднага. Четирима от работниците са приети в болница за наблюдение с леки грипоподобни симптоми, докато останалите са изпратени вкъщи.

Преди стартирането на ваксинационни кампании в няколко европейски държави през уикенда, германската компания „Бионтек” съобщи, че по време на тестовете на доброволци са инжектирани по-големи от препоръчителните дози и това не е предизвикало сериозни странични ефекти.

В конкретния случаи с работниците от старческия дом се касае за човешка грешка. Ваксината се доставя във флакони, всеки от които съдържа по пет дози.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе