Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Подозират вътрешен човек за обира на инкасо

Подозират вътрешен човек за обира на инкасо

Експерти се чудят защо не са блокирани изходите

Пращат на психолог охранителите след дръзкото нападение

Помните ли Джийн Хекман от филма "Обир" в ролята на професионалния обирджия Джо Мур, надарен с нюх към опасностите и поглед към детайлите? Не знам дали наглите обирджии, които отмъкнаха в понеделник над 100 000 лева от инкасо автомобил в София, са гледали филма. Експерти по сигурността обаче признават, че това е най-дръзкото подобно нападение. Извършено като по часовник. От охранителната фирма "ВИП Секюрити" разкриха, че всичко е станало точно за 18 секунди. "Открадната е само една пратка на наш търговски клиент. Всички останали пратки в този обект са невредими."

Обирджиите са били четирима, носели са маски и са действали много бързо. Използвали са "Калашников" и са стреляли по инкасо колата. Буквално за секунди е отмъкната торбата с парите. Стреляйки, нападателите я натоварили в автомобила си и избягали. Охранителите пък успели да уцелят една от гумите на колата им. Жертви и пострадали от престрелката няма. Свидетели - също.

Психолог ще консултира охранителите, които са били на работа по време на дръзкия обир в подземния паркинг на мола на столичния булевард "Цариградско шосе". "Това винаги е практика при подобни ситуации", заяви за "Стандарт" Александър Митев, председател на Национална асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана НАФТСО. Според него охранителите перфектно са си свършили работа. "Гледах записите от камерите. Това е екстремална ситуация. Охранителите са реагирали повече от адекватно". Според него дързостта на престъплението е по-скоро в това, че се случва на място, където при една престрелка може да се случи всичко. Въоръжени хора нападат въоръжени хора в затворено помещение, в оживен час. "Това е опасното. Дързък е обирът. Всичко е извършено професионално и от двете страни", казва Митев. Към момента на инцидента служител от екипа е задействал паникбутона, като на сигнала са реагирали 3 мобилни патрула, но цялата ситуация се е разиграла само в рамките на секунди. Според Митев не е имало практически време да бъдат блокирани изходите в мола. А гардът, който е бил на камерите, не е имало как да види в такъв диапазон всичко, което се случва. Експертът по банкова сигурност Стефан Чолаков

обаче недоумява как служителите, отговорни за видеонадзора в мола, са пропуснали какво се случва на -2 ниво. Според него гардовете не са действали професионално. "Охранителите са могли да блокират единствените два изхода за секунди и тогава излизането от магазина става невъзможно. Не са го направили. Самият физически обир става за секунди, но излизането от мола отнема 2 минути. В района на мола има над 200 камери и човекът, който ги следи, би могъл да подаде сигнал към бариерите и биха могли да бъдат заключени. Колата на обирджиите, която е напуснала паркинга, излиза през тунела на "Цариградско шосе". Там бариерата е огромна, тя не може да бъде счупена", разсъждава Чолаков. Анализирайки ситуацията, той предполага, че вероятно в обира има замесен вътрешен човек. "Може би е подадена информация кога идва инкасо автомобилът, кога се изнасят пари от мола. Нищо чудно да има замесен и човек, който да е осигурил изтеглянето", казва Чолаков. По думите му обирджиите, които са били въоръжени и са произвели изстрели в подземния паркинг, "са дошли, за да убиват": "Дошли са въоръжени с калашници, готови на всичко, за да вземат тези пари. Това е ужасяващо". Според него проблемът е и социален. "Такива грабежи не се случват всеки ден. Такива са условията и правилата в България - като знаеш, че няма да бъдеш наказан и ако няма с какво да нахраниш децата си, отиваш и правиш грабеж", заяви още Стефан Чолаков.

Все още полицията продължава мащабната операция по издирването на четиримата бандити. До момента е ясно, че след обира една от гумите на автомобила им била спукана и те изоставили шкодата на 500 метра до местопрестъплението. Интересното в случая е, че досега почти няма свидетели на случката.

Никой не е сигнализирал и че е видял апашите при изоставянето на колата и последвалото покриване. В автомобила криминалистите са открили две каски за мотор, маскировъчен панталон, две горнища на анцуг, едно долнище и маратонки. В багажника пък се натъкнали на хавлиена кърпа и лост, твърдят запознати. Според експерти, ако не бъде ли разкрита групата, въпрос на време е да направят втори удар.

А иначе февруари спокойно би могъл да се нарече месец на обирите. Точно преди две седмици двама въоръжени с пистолет и спрей мъже атакуваха инкасо автомобил в Средец, превозващ пари за пенсии, паркиран пред пощенския клон. Нападателите бяха заловени, единият от тях бе застрелян. Според експерти обаче случаят в мола е доста по-различен от предходния в Бургас отпреди няколко седмици. Престъплението е добре подготвено, с добро въоръжение и логистика.
Според статистиката за последните 3 години случаите на грабежи на инкасо автомобили са 4.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе