Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Подобряват условията за корабоплаване по Дунав

Подобряват условията за корабоплаване по Дунав"Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав - БУЛРИС", изпълняван от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" беше представен във Видин от ръководителите на проекта. Това е изключително мащабна инициатива, която включва проектиране и строителни дейности, доставка на хардуерно, комуникационно, радиорелейно оборудване, радиотелефонна система, система за контрол, наблюдение и управление, и др. Финансира се от Оперативна програма "Транспорт 2007 - 2013 г.", приори тетна ос 4 "Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища". Обща стойност на проекта е 37 427 697,90 лв., финансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Проектът спомага за реализирането на общата европейска политика за подобряване условията за движение на плавателни средства по река Дунав- общоевропейски транспортен коридор VII.
Териториалният обхват е в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра по поречието на реката.

"Във Видинския регион е изграден обект Флорентин, собственост на предприятие "Пристанищна инфраструктура". Предстои да бъдат въведени още два обекта, собственост на "Гранична полиция"- Речна гара Видин и обект Куделин. Ще бъде изградено радарно наблюдение и ще може в реално време да предоставя информация с радарно изображение от електронната карта. Речната гара във Видин ще бъде оборудвана с радар, с WiFi-зона и ще осъществява връзка с подобен обект в Лом. Във Флорентин ще има разположена видеокамера за проследяване на участъка от река Дунав."- обясни Валентин Христов, ръководител на проекта и директор на "Ръководство на корабния трафик по река Дунав" в държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Системата разполага с информационна база данни за водните нива и фарватера, както и известия, подпомагащи корабоплавателите. Онлайн чрез система може да се проследяват кораби в българския участък на р. Дунав. Данните, които се събират от станция Флорентин, до Силистра се подават в Речна информационна система с оперативен център в Русе.

По проекта е закупен специализиран плавателен съд с апаратура за заснемане и изработване на цифрови модели на речното дъно и бреговата инфраструктура. Очаква се корабчето да акостира на видинското пристанище в средата на месец март.

България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабния трафик. Предстои хармонизиране на речните информационни услуги на всички държави по река Дунав.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе