Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия подлага динена кора на Турция за Кипър

Русия подлага динена кора на Турция за Кипър

Помощ от Москва предлага външният министър на Русия Сергей Лаврод за облекчаване на нарастващото напрежение, предизвикано от проучванията на енергийните източници в Източното Средиземноморие от страна на Турция. Този ход на Кремъл се оценява по различен начин от двете страни в спора и все повече изглежда, че руските интереси са насочени срещу турската позиция.

Лавров заяви, че Москва наблюдава ситуацията в региона и би помогнала за започването на „истински диалог“ с всички страни, който ще генерира „взаимно приемливи решения“.

По информация на гръцкия вестник „Катимерини“ Лавров е направил това изявление след срещата си с президента на Кипър Никос Анастасиадис по време на своето официално посещение в Никозия.

През последните седмици обстановката между Гърция и Турция се изостри, тъй като турските геодезически и сондажни кораби продължават да търсят газ във води, върху които Гърция и Кипър претендират, че имат изключителни икономически права.

Междувременно Русия и Кипър сключиха допълнителен протокол, с който внасят промени в спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между тях по отношение на данъците върху доходите и капиталите.

Според одобрения протокол данъкът върху дивидента не трябва да надхвърля 15 процента от общата сума на дивидентите. В някои случаи данъкът върху дивидента може да бъде само до 5 процента, по-конкретно в случай, че лицето, което има право на дивидент, е чуждестранна застрахователна компания или пенсионен фонд, а също така орган на местната власт или централна банка.

Преговорите между Русия и Кипър започнаха през юни, а на 3 август руското министерство на финансите обяви, че не е постигната договореност и започва процедура по денонсиране на спогодбата. По-късно кипърското правителство заяви, че разчита да уреди въпроса чрез поправки в спогодбата. На 10 август поправките бяха съгласувани на среща в Москва.

На 25 март руският президент Владимир Путин предложи повишаване на данъчната ставка върху дивидентите от офшорни инвестиции от 2 на 15 процента. Мярката наложи предоговаряне на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане с някои страни, като Путин предупреди, че Русия ще излезе едностранно от споразуменията, ако партньорите й не приемат новите условия. Руският президент поиска процесът да започне от онези държави, през които преминават значителни ресурси с руски произход.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе