Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ким подари на Путин меч, той пък му връчи сабя

Ким подари на Путин меч, той пък му връчи сабя

Гостите получиха сувенир медал с лика на двамата лидери

На първата си среща на върха лидерите на Северна Корея и Русия, Ким Чен Ун и президентът Владимир Путин разговаряха и вдигаха тостове под съпровода на песни и танци. Инициативата за тоста дойде от Путин, който предложи "укрепване на дружбата" между Русия и Северна Корея, благополучието на народите и здравето на "другаря" лидер. Отговорът на Ким, цитиран от РБК, бе, че тостът трябва да е "за развитие, укрепване и процъфтяване на великата Руска федерация, за доброто здраве на президента Путин, за щастие и прекрасното бъдеще на двете страни".

Имаше и размяна на подаръци - оръжия от двете страни.

Лидерът на КНДР подари на Путин корейски меч,  който „олицетворява силата и душата – на моя и на нашия народ, който ви подкрепя". Путин благодари на Ким Чен Ун за подаръка и му стисна ръката. На свой ред той подари на Ким Чен Ун сабя и чаен сервиз за пътуване.

Руският лидер поясни, че според народните вярвания в Русия подаряването на оръжие не е много добра поличба. Затова той взе монета и я даде на Ким Чен Ун, за да "купи" меча символично.

След преговорите в чест на гостуващата севернокорейска делегация бе даден тържествен прием, чието меню включваше борш, пелмени, салата от раци, треска в сос, говеждо месо с патладжани, а за десерт ще има шоколадова торта. Бяха предложени вина руско производство - шардоне и мерло. Домакините бяха предвидили и постно меню за всички желаещи. Като сувенир пък гостите получиха паметен медал от срещата на Путин с Ким с изображението на двамата лидери.

Ким Чен Ун пък заяви, че е имал с Путин "откровена и и съдържателна обмяна на мнения" по проблемите на региона и в двустранните отношения.

Гостите на приема получиха като сувенир паметен медал от срещата на Путин с Ким с изображението на двамата лидери.

Срещата във Владивосток е първият личен контакт на двамата политици и първото посещение на Ким Чен Ун в Русия, откакто той дойде на власт през 2011 г. Това е и първото чуждестранно посещение на председателя на държавния съвет на КНДР след преизбирането му на този пост през април тази година.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе