Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Почитат с концерт жертвите от Ходжалъ

Почитат с концерт жертвите от Ходжалъ

26 февруари 1992 г. е трагична дата за всички азербайджанци. Тогава арменските военни групировки с подкрепата на 366 полк на Въоръжените сили на СССР извършват геноцид срещу жителите на град Ходжалъ в региона на Нагорни Карабах. Загиват стотици невинни цивилни граждани, а кървавата трагедия влиза в историята на Азербайджан като една от най-страшните й страници. 16 държави и 19 щати в САЩ признаха и осъдиха клането в Ходжалъ. Оттогава всяка година азербайджанците и техните приятели по света се събират на тази трагична дата да почетат паметта на жертвите.
По този повод посолството на Азербайджан в България организира на 26 февруари паметен концерт в Централния военен клуб в София. На церемонията ще е представен подбор от класически музикални композиции, които ще се изпълнят от оркестър "Симфониета София" на Общински културен институт "Надежда" под ръководство на известния български композитор, пианист и диригент акад. Кирил Ламбов и женския хор на читалището "Алеко Константинов" с диригент Людмила Герова.
Според азербайджанските традиции след концерта ще бъде наредена поминална трапеза в памет на онези, които загинаха през онази тъмна и студена зимна нощ на 26 февруари 1992 г.

-------
Ходжалъ и сега продължава да е окупиран от Армения. Там се намираше единственото летище в този район, градът беше важен стратегически комуникационен център. През октомври 1991 г. той бе напълно обкръжен от арменските въоръжени сили и техните поделения, като по този начин бе прекъснат всякакъв достъп на транспорт, доставки, електричество. Градът беше подложен на бомбардировка. В нощта на 25 срещу 26 февруари 1992 година въоръжените сили на Армения при подкрепа на незаконните въоръжени групировки и с непосредственно участие на 366-ти пехотен полк на бившия СССР завладяха град Ходжалъ и извършиха безпрецедентни зверства срещу азербайджанци.

Ходжалинската трагедия е най-мащабният и кървав епизод в арменско-азербайджанския конфликт. Окупаторите не пощадиха нито жени, нито деца, нито стари хора. В онази кървава нощ в града бяха убити повече от 613 мирни граждани, включително

106 жени, 63 деца и 70 възрастни

8 семейства бяха напълно унищожени, 25 деца изгубиха и двамата си родители, а 130 малчугани останаха с по един родител. 487 души бяха ранени, 1275 бяха взети за заложници. 150 се водят безследно изчезнали. Само единици успяха да достигнат до разположения наблизо азербайджански град Агдам, който тогава още не беше окупиран от въоръжените сили на Армения.

Клането в Ходжалъ се случи две години преди геноцида в Руанда и 3 години преди геноцида в Сребреница.
Ходжалинската трагедия влезе в световната история като едно от най-тежките престъпления срещу човечеството. Масовите нарушения на правата на човека, извършени при превземането на Ходжалъ, бяха потвърдени от независими доклади на Центъра за правата на човека „Мемориал" (Русия) и Human Rights Watch (предишен Helsinki Watch).

Позовавайки се на многочислените съобщения от независими източници, Европейският съд по правата на човека в решение от 22 април 2010 г. посочва, че "... по време на превземане на Ходжалъ в нощта на 25 срещу 26 февруари 1992 г. стотици цивилни граждани от азербайджански произход бяха убити, ранени или взети за заложници по време на опита им да напуснат окупирания от арменските бойци град". Зверствата, извършени в Ходжалъ, са определени от съда като "актове с особена тежест,

равносилни на военни престъпления

или престъпления срещу човечеството" (параграф 87).

Безнаказанността на тези престъпления пречат на постигането на дългоочаквания мир и примирение между Армения и Азербайджан. Да се приключи с безнаказанността е важно не само за установяване на отговорността на страните на конфликта и конкретните виновници, но и за осигуряването на траен мир в региона на Южен Кавказ.
През последните години международната общност е постигнала значителен напредък към установяването на истината по отношение на сериозните нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, извършени по време на конфликта, за да се предотврати повторение на такива нарушения. Кървавото клане, извършено върху невинните жители на Ходжалъ, беше осъдено и признато като акт на геноцид от 16 държави и 19 щати в САЩ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе