Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Почитаме Апостола на свободата

Почитаме Апостола на свободата

Днес България отдава почит на Апостола на свободата Васил Левски. 142-та годишнина от гибелта му ще бъде отбелязана с шествия в цялата страна. От 17:00 часа в храма „Света София“ ще бъде отслужена Архиерейска панихида, а от 18:00 часа пред Паметника на Васил Левски в столицата ще се проведе церемония-поклонение. Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър.
В церемонията ще участват президентът Росен Плевнелиев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В Русе ще се състои факелно шествие, което ще измине разстоянието от площад „Хан Кубрат“ до Паметника на Свободата.

Жителите на Търговище ще отдадат почит към паметта на Апостола с церемония пред барелефа му на ул. „Васил Левски”. От 11:15 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Иван Рилски“ в града.

От 12:00 часа пред паметника на Васил Левски в Кубрат ще се състои общоградско възпоменание.

Община Силистра, Общинският комитет „Васил Левски” и Общинският клуб „Христо Ботйов” организират общоградско поклонение пред паметта на Апостола.

В Тутракан ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност пред паметниците на Апостола срещу сградата на общината и в парк „Васил Левски“ в едноименния квартал от 13:30 часа.

Днес патронен празник има СОУ „Васил Левски“ в Главиница. От 9:00 часа ученици, учители, общественици и граждани ще се поклонят пред паметника на Левски, който бе открит преди две години в двора на училището, а от 10:30 ч. е началото на тържествения концерт. Тогава ще бъдат връчени поздравителни адреси към дарители и награди на изявени ученици и учители.

В СОУ „Васил Левски” в Дулово през целия ден ще се провеждат различни инициативи. В първия учебен час във всички класове ще бъде припомнено делото на Апостола на свободата. По-късно учениците от началния курс ще гледат документален филм за Васил Левски. Пред паметника на Апостола в двора на училището ще бъде изнесена програма и ще има почетен караул. От 10 часа 200 ученици от горния курс ще се включат в шествието, което организират от община Дулово до паметника на Апостол на свободата в центъра на града.

Урок по родолюбие за личността на Апостола през погледа на поколенията организира Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Урокът ще се състои в детския отдел на библиотеката с участието на родители, учители и деца от ЦДГ 32 „Дружба“. Началото е в 10:30 часа.

„Олтар за Левски“ в шуменския храм „Свето Възнесение Господне“ организира читалище „Пробуда – 1958“. Началото е в 17:30 ч. 

Тържество под „Помнете ме като йеродякон Игнатий!“ ще се проведе в село Васил Друмев. Началото е от 11:00 ч. в НЧ „Добри Люцканов – 1912”.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе