Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Църквата почита Светите Апостоли Петър и Павел

Църквата почита Светите Апостоли Петър и Павел

Българската православна църква почита днес паметта на Светите Апостоли Петър и Павел.  Това е един от най-значимите църковни празници у нас, наричан от народа Петровден.

Катедралният храм в Силистра, който носи името на светците Петър и Павел, отбелязва храмовия си празник, съобщи кореспондентът на БНР Маргарита Иванова. Церемонията започна още снощи с Всенощно бдение с петохлебие и панихида за ктиторите и енориашите на храма. По традиция празникът днес започна с тържествен звън на църковните камбани сутринта. Доростолският митрополит Амбросий отслужи тържествената Архиерейска Златоустова Света литургия заедно с гости-архиереи от страната и чужбина. След литургията, пред църквата беше извършен водосвет и осветен курбан, който бe раздаден на миряните за здраве и благоденствие.

С литийно шествие духовници и миряни отбелязаха Петровден в Бургас. Церемонията беше предвождана от иконата на света Богородица Касперовска.  Шествието премина по централните улици на Бургас, а вярващите се помолиха градът да бъде закрилян от природни бедствия.   


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе