Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

За три дни - три сезона, в Пловдив днес 24° и лятно време, но със силен вятър

За три дни - три сезона, в Пловдив днес 24° и лятно време, но със силен вятър

Почивните дни започват с лятно време в днешната събота. Утре обаче есента ще се върне с дъжд и бързо понижение на температурите. В понеделник започва застудяване и зимата ще ни напомни, че все още не си отишла.

Днес южният вятър ще се усили. Ще бъде поривист, след обяд в Източна България и в районите, в близост до северните склонове на планините ще е силен и бурен. Облачността ще е променлива – предимно средна и висока. През деня ще е почти без валежи, а повече слънчеви часове ще има над Западна България. С южния вятър ще настъпи чувствително затопляне: максималните температури ще са предимно между 20° и 25°, в Пловдив - 24°.

За опасни явления днес предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

За почти цялата страна е в сила предупреждението за силен вятър.

Оранжев код е обявен в 11 области, където се очаква поривите на вятъра да достигнат скорост от 25-30 м/сек. При тази степен на предупреждение са възможни смущения в електроснабдяване, структурни повреди, изкоренени дървета, има риск от наранявания от летящи предмети. Предупреждението е в сила за областите Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Бургас. 

Жълт предупредителен код е в сила за 16 области - Монтана, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, София-град, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол. Там поривите ще достигнат скорост между 15 и 20 м/сек., за в Западна България до 24 м/сек, което може да доведе до нарушения на обичайните дейности на открито. 

Жълт код за силен вятър е обявен и за цялото Черноморско крайбрежие. 

Единствено за област Видин няма обявено предупреждение за опасни метеорологични явления. 

Утре ще преобладава облачно време. От запад на изток ще превали, по линията на преминаващия студен атмосферен фронт, временно валежите ще са интензивни и значителни по количество. Ще започне бързо понижение на температурите, чувствително ще бъде в Северна България, особено в североизточните райони, където по-късно през деня в неделя дъждът ще се примеси със сняг. Ще има гръмотевична дейност, възможни са и градушки. Силният югозападен вятър ще се смени с умерен северозападен, в североизточните райони – север-североизточен. 

В началото на следващата седмица времето ще остане много динамично, с условия за валежи и вятър с променяща се посока. В понеделник валежите ще са предимно от дъжд, по-слаби в сравнение с неделя; вятърът временно ще бъде предимно от изток.  Максималните температури ще бъдат между 6 и 13 градуса.

Привечер и през нощта срещу вторник от югозапад валежите отново ще се активизират. Във вторник отново ще има валежи на места, като се очаква да вали и сняг в някои райони, а температурите ще са по-скоро зимни – между 3 и 9 градуса.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе