Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Плевнелиев: Студена война ли иска Русия

Плевнелиев: Студена война ли иска Русия

София. Президентът Росен Плевнелиев призова Русия да не нарушава международното право и да не дърпа дявола за опашката. В интервю за „Ал Джазира" той посочи, че в противен случай може да се стигне до дългосрочно напрежение. Според него въпреки различните настроения в българското общество, то е единно в това, че страната трябва да има балансирана политика по отношение на конфликта в Украйна.

„Украинският и руският народ са близки. А какво правят политиците в момента. Предизвикват нова Студена война? Настройват близки народи един срещу друг? Дали ще провокират война, дали ще нарушат международното право?", попита Плевнелиев.

Президентът допълни, че се надява Русия да не нарушава суверенитета на Украйна и призова да е придържа към медународното право. По думите на Плевнелиев Европейският съюз и САЩ са изпратили много ясни послания и се надява с дипломатически методи да бъде постигнато решение.

„Като страна, която има много балансирана полтика, страна на кръстопът на цивилизации, сме виждали всичко. Надяваме се политиците да се държат отговорно. Няма да търсим решение днес и утре, в което някой печели, а друг губи, а вероятно големият губещ ще е украинският народ. Единственото решение за Украйна е дългосрочно и трайно, а това означава, че Украйна остава в настоящите си граници – никой няма да реже територии, да анексира и да нарушава международното право", каза още президентът.

По думите му кризата вече има отражение върху България.

„Но това отражение може да е много по-сериозно. България е отворена икономика. Ние разчитаме на руските и украинските туристи. Разчитаме на транспорта през черноморските пристанища. Търгуваме с региона. България е в 87-процентова газова зависимост. Затова искаме да видим отговорно поведение и придържане към договорите. Вече имаме опит от 2009 г., когато в най-студените дни на най-студената зима „Газпром" спря газа. Просто защото имат спор с трета страна. Научихме си урока", допълни Росен Плевнелиев и посочи, че именно по тази причина се изграждат интерконекторните газови връзки със съседни държави.

Плевнелиев добави, че страната се придържа към политиките на ЕС спрямо ситуацията. На въпрос за отношението сред обществото, той посочи, че няма разединение.

„България е особена страна, където днес можете да видите две различни ориентации: На тези, които са абсолютно прозападно ориентирани и искат България възможно най-бързо да се интегрира в ЕС, и на другите, които винаги мислят за Русия като за големият брат, освободила България през 19 век от турско иго. Но българският народ споделя виждането, че страната трябва да има балансирана политика. Ние не сме троянски кон на Русия, а сме порта към Европа", каза Плевнелиев.

За политическата обстановка в страната държавният глава отбеляза като главен проблем рекордно ниското доверие в политиката.

„Разбирам от проекти, разбирам от строителство. Всички политици в света в момента говорят за икономически растеж. Обаче ако искаш да построиш голяма сграда, трябва да имаш здрави основи", коментира Плевнелиев.

Той заключи, че България става все по-важна и набира потенциал, заради местоположението си, както и че е фактор в Югоизточна Европа.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе