Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Банев пишел по вайбъра кои свидетели да бъдат притискани

Банев пишел по вайбъра кои свидетели да бъдат притискани

Арестуваният Николай Банев използвал приложението Вайбър, за да дава по тайно внесения телефон указания кои свидетели да бъдат притискани.

Разпорежданията най-често били отправяни до майка му Мария, която след това докладвала какво е свършила. На един от посочените свидетели му казала да говори "или добро, или нищо" за Баневи.

Освен намерения по рано GSM на Банев, който според разследването най-вероятно е внесен в кутия за сок, телефон е имала в килията си и съпругата му Евгения, но той не е намерен въпреки претърстванията, призна прокурор Мария Дойчева. Според нея Евгения пращала съобщения до децата си, в които ги съветвала да поискат убежище в Русия.

Това стана ясно по време на днешното заседания на Апелативния съд, който в крайна сметка потвърди постоянния арест за бизнесмена. Твърденията на прокуратурата за комуникацията на Баневи били потвърдени с техническа експертиза. 

По-късно Мария Банева отрече изобщо да е контактувала със сина и снаха си, след като са били вкарани в ареста.

Адвокатът на Баневи Христо Ботев пледира, че няма достатъчно доказателства за извършено престъпление от клиента му. Той показа борд карти за резервиран полет на семейство Баневи

до България, за да докаже, че не са смятали да се укрият.

 Самият Банев заяви, че всички твърдения на прокуратурата не са потвърдени с нито един документ или негов подпис. „Всяко едно мое действие е било съобразено със закона. Всяка една дейност, която чувам се опитва да бъде представена като криминална. Искам да ми представят един документ, на който има мой подпис! Всичко е “казал, рекъл, чул, видял, не видял””, каза Банев. Съдът обаче реши, че бизнесменът може да се укрие заради връзките му в чужбина, както и да окаже натиск върху свидетелите по делото и затова следва да бъде оставен в ареста.

Срещу Николай и съпругата му Евгения  има обвинение в пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе