Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Петролът удари по руската икономика

Петролът удари по руската икономика

Франция иска сваляне на санкциите срещу Кремъл през лятото

Руската икономика се е свила с 3,7% за 2015 г., сочат предварителните данни, публикувани от Федералната служба по държавна статистика в страната. Продажбите на дребно са намалели с 10%, а капиталовите инвестиции - 8,4%. Това е най-слабото икономическо представяне за Русия от 2009 г. насам. За сравнение, през 2014 г. БВП на страната нарасна с 0,6%.

Руската икономика беше ударена от няколко фактора. Първият е спадът в цените на петрола, който поевтиня със 70% за последните 15 месеца. В същото време санкциите, които Западът наложи на Москва след анексирането на Крим през 2014 г., оказаха допълнително негативно влияние върху икономиката на страната. По-рано този месец премиерът Дмитрий Медведев предупреди, че спадът в цените на петрола може да принуди Москва да преразгледат бюджета за 2016 г. Президентът Владимир Путин каза през декември, че бюджетът е калкулиран на база от 50 долара за барел. Сега цената му е малко над 30 долара.

Руската икономика е силно зависима от износа на енергийни ресурси, а наложените икономически санкции допълнително усложниха ситуацията, коментират експерти. Очаква се тази седмица Кремъл да обяви серия от анти-кризисни мерки.

Франция има за цел да бъдат свалени санкциите срещу Русия от лятото. Това обяви френският министър на икономиката Еманюел Макрон по време на посещение в Москва. "Целта, която всички споделяме, е да можем да вдигнем санкциите следващото лято, защото процесът е бил спазен", каза той пред френски бизнесмени. Министърът има предвид спазването на споразуменията, подписани в Минск в началото на 2014 г. за решаване на конфликта в източна Украйна.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе