Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Петиция за защита на животните от пожарите в Сибир

Петиция за защита на животните от пожарите в Сибир

Ще бъдат принудени да търсят храна в домовете на хората

Повече от 150 хиляди души подписаха петиция за защита на животните от горските пожари в Сибир, адресирана до президента на Русия Владимир Путин, Федералната служба за ветеринарно-фитосанитарен надзор, Министерството на природните ресурси и екологията на Руската федерация и Федералната служба за надзор на природните ресурси. Авторът на петицията иска да се организира помощ за животните, които все още могат да бъдат спасени. Това съобщи информационната агенция IrkutskMedia.

"Обръщам се към всички хора, загрижени за ситуацията в Сибир. Много диви животни и птици умират заради пожарите. Тези животни, които са успели да избягат, са изплашени, някои са ранени и гладни. В търсене на подслон и храна тичат към населените места. Зимата вече наближава и е важно не само да се спрат пожарите, но и да се помогне на животните да се подготвят за този сезон, като се приеме цялостна програма за тяхната защита. Тази ситуация е особено неблагоприятна за мечките, които не са успели да натрупат достатъчно мазнини за зимния си сън. Те няма и да успеят, защото огънят не само унищожи естественото им местообитание, но и погуби животни, които служеха като естествена храна за тях, за вълци, лисици, рисове. Сега животните ще бъдат принудени да търсят храна в домовете на хората, а това е опасно и за тях, и за хората“, цитира агенцията текста на петицията.

Освен това авторът на петицията предлага да се създадат хранилки за животни и птици в горите, както и да се забрани ловът в районите, засегнати от пожара, от 2019 до 2023 г., за да се възстанови популацията на животните.

Поради трудната ситуация с опасност от пожар в четири съставни образувания на Руската федерация аварийният режим работи в района на Иркутск, Красноярска територия, в два региона на Република Бурятия и в един регион на Република Саха (Якутия).

По-рано Радио Sputnik съобщи, че в района на Иркутск продължават да горят над 613 хиляди хектара гора. Според Федералната агенция за защита на горите от авиацията към 8 август площта на горските пожари, които възникват в труднодостъпни райони и където активното гасене е спряно, надвишава 2,4 милиона хектара. Активно се гасят пожари на площ от почти 180 хиляди хектара.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе