Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Перес готов за среща с президента на Иран

Перес готов за среща с президента на Иран

Тел Авив. Президентът на Израел Шимон Перес заяви в неделя, че е готов да се срещне с иранския президент Хасан Рохани, съобщиха световните медии.

По време на икономически форум в Тел Авив, Перес заяви: "Защо не? Аз нямам врагове, това не е личен въпрос, а политически. Целта е неприятелите да се превърнат в приятели". Трябва да съсредоточим усилията си, така че Иран да не се превърне в ядрена опасност за останалия свят, е добавил Перес според комюнике на президентската канцелария.

Тези изявления са в разрез с политиката на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който смята, че иранската ядрена програма застрашава съществуването на Израел.

Нетаняху заяви в недлея, че „военният вариант" е „необходим" за успеха на преговорите, които имат за цел да се обуздае спорната ядрена програма на Иран, предаде AFP.

Нетаняху отбеляза, че Израел споделя „предпочитанията" на президента на САЩ Барак Обама да се залага на дипломацията, „но за да е успешна тази дипломация, тя трябва да е придружена с мощни санкции и сериозна военна заплаха".

„Дипломатическото решение е по-добро, отколкото военният вариант, но военният вариант е необходим за успеха на дипломацията, както и мощните санкции за оказване на натиск", посочи той по време на форум в Центъра за близкоизточна политика „Сабан" към Брукингския институт във Вашингтон.

Президент на САЩ Барак Обама призова за реалистичен подход относно споразумение с Иран за неговата ядрена програма. "Ако можехме да намерим вариант, според който Иран да унищожи последния елемент от ядрената си програма и да се откаже дори от самата възможност да има подобна програма, като се откаже по този начин от военния си капацитет, аз бих приел този вариант. Но мисля, че ние трябва да бъдем по-големи реалисти", каза Обама в реч пред годишния форум на центъра Сабан за близкоизточна политика, към института Брукингс във Вашингтон.

"Можем да си представим всеобщо споразумение, което предвижда изключителни ограничения и механизми за проверка и инспекции, но което позволява на Иран да има мирна ядрена програма", посочи президентът, като спомена за ограничена възможност за Техеран да обогатява уран за граждански цели и под контрола на външни наблюдатели. Обама подчерта, че аргументите на Нетаняху, че на иранска територия не може да има каквото и да е обогатяване на уран, са от типа аргументи, присъщи за един идеален свят, но които не могат да се реализират.

Москва се надява Иран и „шесторката" да запазят конструктивната атмосфера на преговорите за иранската ядрена програма. Това заявиха от министерството на външните работи на Русия във връзка с планираната за 11 декември визита на руския външен министър Сергей Лавров в Техеран, предаде РИА Новости.

„Достигнатите на 24 ноември договорености в Женева за иранската ядрена програма ще позволят да се премахне най-силното безпокойство относно характера и насочеността на провежданите от Иран дейности в ядрената област", посочва се в съобщение на дипломатическото ведомство.

От министерството напомниха, че в съвместния план за действие са предвидени „конкретни мерки за разширяване на прозрачността около ядрената програма, които ще бъдат предприети в тясно взаимодействие с МААЕ (Международната агенция за атомна енергия)". В съобщението се обръща внимание, че доверието ще зависи от изпълнението на достигнатите договорености.

Междувременно стана ясно, че Иран е предоставил на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) документи, касаещи центрофугите за обогатяване на уран от най-ново поколение. Предоставянето на документите става по силата на споразумението, договорено в Женева на 24 ноември между Техеран и Запада. Информацията за центрофугите е била предадена вчера на пристигналите в Иран инспектори на МААЕ, които ще посетят реактора с тежка вода в Арак, който също е упоменат в споразумението от Женева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе