Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Пелов се крие в София или областта

Пелов се крие в София или областта

Двама опасни престъпници успяха да избягат от затвора. Владимир Пелов е рецидивист и преди е издирван от полицията. Как се стигна до това бягство и какви ще са следващите ходове на Пелов коментира пред "Стандарт" Красимир Занев, бивш началник на служба "Издирвания".

-Господин Занев, как става така, че двамата опасни престъпници Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от затвора, при това въоръжени?
-Това е организирано бягство. Предварително е уговорено къде и кога да дойде колата, която да чака двамата бегълци. Предварително в затвора е вкарано оръжие по някакъв канал. На всички е ясно, че съществуват такива канали, от години се говори, че се вкарва и дрога, и мобилни телефони и т.н. Най-вероятно в тези канали участват и служители на затвора, защото не виждам как външни хора ще ги внесат. Друг е въпросът, че има нарушение на правилника, който урежда охранителната дейност в затвора. Явно са допуснати сериозни грешки, които да доведат до това бягство. Смятам, че в затворите трябва да има оперативни работници и да се извършва оперативна работа, да се залавят сигнали за затворници, които организират бягство, за незаконни дейности вътре в затвора. И всичко това да се докладва на ръководството и да се взимат мерки. Ако е имало сигнали, че Пелов готви бягство, е трябвало да го вземат на по-строг контрол. Въпреки че той е изключително агресивен, брутален, арогантен и много хитър и пресметлив.

-Колко опасен е Пелов?
-Изключително опасен криминален престъпник, рецидивист. Да ви припомня, че той влиза в чейндж бюро в Пловдив и с един винкел удря мъжа и жената собственици и ги убива на място. Открадва едва 300 долара. Струва ли човешкият живот 300 долара? За това негово деяние Пловдивският окръжен съд и по-горните инстанции му дават 20 години, от които той излежава само шест. Останалите са му опростени за „добро поведение". След което през 2011 г. заедно с още един извършват грабеж в центъра на Ботевград – взимат един килограм злато. Стрелят с незаконно притежавано оръжие, бягат, после отново стрелят – по полицаи. Съкилийникът му е задържан, но Пелов успява да избяга. Отива на един паркинг, взима за заложници семейство, след това ги изхвърля, изоставя колата и се укрива в Балкана. Има един друг много интересен случай. В местност между Ботевград и Правец патрул засича лице със съмнително поведение. Спират го за проверка, Пелов вади оръжие и ги кара да залегнат. Полицаите залягат, той ги държи на прицел, взима на единия полицай пистолета, разглобява го и го хвърля в канавката. Като на филм продължава да ги държи на мушка, отдалечава се, качва се в полицейската кола, бяга с нея. По-късно я изоставя и се укрива. Впоследствие получихме информация, че се крие в „Младост" при негова приятелка. Изпратих сериозна група да проверят сигнала. Един ден Пелов излиза от блока, отива да пазарува, групата го изчака и го залови. Тогава той пак оказа съпротива и намерихме в него пистолет с вкаран в цевта патрон. Беше казал на полицаите: „Само една секунда по-рано, ако ви бях усетил, че сте зад мен, щях да ви застрелям като кучета". През 2016 г. Апелативният съд му променя мярката „задържане под стража" в „домашен арест", за да си лекува очите. Той не спазва тази мярка, излиза в центъра на Ботевград, вижда двама братя роми и след пререкание ги убива. Питам – колко убийства трябва да извърши, за да получи този човек някакво сериозно наказание? В момента той излежаваше 30-годишна присъда.

-Престъпници като него какви присъди трябва да получават?
- В настоящето законодателство най-тежката присъда е доживотен затвор без право на замяна. Но тази присъда много рядко се дава от съдийските състави.

- Можете ли да предположите какво ще е поведението и какви ще ходовете на Пелов оттук насетне?
- Той вече няма от какво да се страхува или от какво да се притеснява. При задържането 100 процента ще окаже съпротива. Той е въоръжен и много опасен при задържане. Трябва много внимателно да се подходи. В момента се провеждат много сериозни оперативни издирвателни и заградителни мероприятия. Той знае, че се провеждат такива действия и не може да се движи. Затова по най-бързия начин се е скрил - или в апартамент, или в някоя къща. Вероятно ще изчака там, където се е укрил. Неговото бягство е организирано – щом е организирал кола да дойде да го чака, той се е погрижил и къде да отиде. Няма да тръгне по улиците, автогарите или летищата.

- Смятате, че се намира на територията на София, така ли?
- По-логично е да е на територията на София или областта. Той много добре познава Ботевградския и Правешкия район. В Ботевград има гъста, непроходима гора. Укривал се е там няколко пъти и сме го задържали. Там може да използва стари и изоставени постройки и много трудно може да бъде намерен. Но при всички положения аз мисля, че служителите на МВР, които провеждат тези издирваттелни мероприятия, са много добре подготвени и мисля, че ще намерят възможности, с които да има положителен резултат.

- Мислете, че Пелов ще бъде задържан?
- Да, ще бъде задържан. Няма да може да напусне страната, както се тиражира. Ще изтече информация, ще бъде заловен. И предишният път го издирвахме 4-5 месеца. Той ще укрива, защото знае, че ще получи най-тежкото наказание по нашето законадателство и няма излизане.

- Според вас има ли нещо, което да го накара да се предаде?
- Не мисля. Той е толкова лукав, хитър и подмолен. Няма такъв елемент, който да го накара да стори такова нещо.

- Смятате ли, че той още е със съучастника си Колев, или по-скоро са се разделили?
- Мисля, че са заедно. Колев е доста по-млад и неопитен, а Пелов е обигран и знае някои прийоми. При всички положения ще са заедно до задържането. А защо Пелов е избрал да има съучастник? Защото по-лесно бягат двама. Ако са двама, ще заплашат охраната, както са и направили. Да не говорим, ако попаднат на сам охранител, а те са двама и по-лесно ще се справят с него.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе