Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пекин иска да скара Брюксел и Вашингтон

Пекин иска да скара Брюксел и Вашингтон

Китай реорганизира отношенията си с ЕС

В най-скоро време предстои отбелязване на юбилея от установяване на дипломатическите отношения между Китай и Франция. Президентът на Франция Макрон обаче призовава страните от ЕС да станат опозиция на Китай, виждайки в него свой конкурент. Такава политика поддържа и Вашингтон. На фона на успехите на Китай в Европа Франция и другите държави се опасяват, че ЕС охлажда отношенията си със САЩ. Евросъюзът се старае да построи такава система, където няма да му се налага да прави избор между Вашингтон и Пекин.

По мнение на специалистите за Китай реорганизацията на отношенията й с ЕС е първостепенна задача. Особено в осъществяване на плана й за развитие на инфраструктура за доставка на нейните стоки в Европа.

И самата Европа не може напълно да се откаже от взаимоотношенията си с Китай, затова е необходим нов модел.

Сега Пекин се явява наблюдател в спора между Брюксел и Вашингтон. Страните заплашват да увеличат митата върху стоките, а Пекин се старае да увеличи разногласията между тях. Но най-вероятно нищо няма да се получи, тъй като Европа и САЩ ги свързват не само икономическите, но и общите интереси в сферата на демокрацията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе