Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

ГЕРБ печели на балотажа в повечето градове в страната

ГЕРБ печели на балотажа в повечето градове в страната

В резултат на вчерашния балотаж, кандидати на ГЕРБ печелят кметските постове и в Сливен, Ловеч, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Хасково, Перник, Видин и Враца.

Кандидати, поддържани от Реформаторския блок, надделяха в Плевен и Добрич.

Досегашният кмет на Пазарджик, независимият Тодор Попов удържа поста си.

ДПС губи две от най-силните си общини в Лудогорието: Кубрат и Исперих

Иван Тотев от ГЕРБ отново е кмет на Пловдив. Резултатите от Общинската избирателна комисия при 100%  обработени протоколи показват, че той печели балотажа с малка преднина пред опонента си и свой предшественик  - Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.

Иван Тотев ще има втори мандат благодарение на едва 1 416 гласа. Той е събрал 50,73 % от гласовете на избирателите срещу 49,27 на сто за Атанасов. На предишните избори през 2011 година пак след балотаж между двамата кандидатът на ГЕРБ спечели с около 2 000 гласа разлика. Иван Тотев каза:

Може би това, което през седмицата се случи - да получим подкрепа от всички десни партии в Пловдив, и не само от десни партии, много партии в центъра, по някакъв начин успя. Може би нашите гласоподаватели смятаха, че мачът е предрешен. Очакванията ни бяха за по-голяма подкрепа.

От шестте района на Пловдив, ГЕРБ не печели единствено в район "Южен". Там победител е Борислав Инчев от Патриотичния фронт.

БСП загуби изборите в Ловеч след 20 години управление. Кандидатът на ГЕРБ-Корнелия Маринова събра 51,75 % на втория тур и измести Мино Казанджиев  от кметския пост.

След три поредни мандата управление Минчо Казанджиев събра 48,25 %. Така той отстъпи кметския пост на Корнелия Маринова от ГЕРБ, която е била председател на Общинския съвет в Ловеч и два мандата народен представител.

Кметската надпревара в Тетевен спечели областният управител Мадлена Бояджиева от ГЕРБ, която събра 54,21 %, изпреварвайки кандидатът на "Народен съюз" и досегашен кмет на общината Милен Милев.

В Троян Донка Михайлова от БСП спечели втори кметски мандат , изпреварвайки кандидатът на ГЕРБ Димитър Шишков.

В Ябланица Иван Цаков от Коалицията "Заедно за община Ябланица" спечели убедителна победа пред кандидата на "Обединени либерали" Полина Йотова.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе