Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Пазят реколтата от пожари

Пазят реколтата от пожари

Подготовката за опазване на житната реколта от пожари е в ход в РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Силистра. В дирекцията и в районните противопожарни служби са изготвени планове, в които са фиксирани конкретни задачи за осигуряване на пожарна безопасност по време на жътвената кампания. До регионалните структури на ВиК, ЖП, енергоразпределителни и енергопреносни дружества, АПИ и други са изпратени писма, мерки за взаимодействие са набелязани и с Държавното горско стопанство. Уточнени са редът и начинът за оповестяване на допълнителни сили от доброволните формирования в случай на необходимост.

Изработени са ситуационни схеми с местоположението на житните масиви – през тази година на обща площ 478 200 дка, които са на разположение в Оперативния център. Всички противопожарни автомобили са оборудвани с допълнителни технически средства за гасене на пожари в полето. Започнали са проверките за състоянието на земеделската техника, ангажирана в прибирането на реколтата. В случай на нередности ще бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение.

Радио Шумен припомня, че не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. Изрично се забранява паленето на стърнища и други растителни остатъци и използваното на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях.




Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе