Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Лиляна Павлова: Най-тежко е по пътищата в Североизточна България

Лиляна Павлова: Най-тежко е по пътищата в Североизточна България

Днес поетапно се отварят за движение всички главни пътни артерии в страната. По магистралите могат да се движат и тежкотоварните камиони, като е ограничено движението им в посоката Ботевград - Ябланица на автомагистрала "Хемус". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тази сутрин беше възстановено движението по магистрала "Хемус" в отсечката Варна - Шумен, а по късно - и от пътния възел Петолъчката до Бургас. Най-тежко е по пътищата в Североизточна България, обобщи Павлова. 

Общо  41 сигнала са подадени до оперативния дежурен при Община Варна за снегонавявания и заледени участъци. Към момента, в района няма бедстващи хора и населени места без ток и вода.

Ограничено е движението на всички превозни средства по АМ "Тракия" от пътен възел "Зимница" до Бургас заради условия за снегоняваване в района. Осем селища не територията на област Бургас  все още са без ток.   В областта са отворени за движение  главният път Бургас-Петолъчката, както и пътят Бургас -Слънчев бряг -Варна.

Затваря се и АМ "Хемус" за товарните автомобили над 12 тона в посока Ябланица, за област София.

Сложна остава ситуацията край Долни Чифлик.

Обстановката в Добрич също се подобрява. Отворен е и пътят Варна - Добрич. Останалите пътища в областта продължават да са затворени. Спряно е и движението на влаковете до Варна и Кардам, а влакът София - Добрич се движи със 100 минути закъснение.

Аналогична е ситуацията в областите Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

Голяма част от третокласните пътища в Ямболска област са непроходими. Закъсали автомобили в преспите очакват помощ повече от 20 часа.

Най-усложнена е обстановката в община Стралджа, където проходим е само пътят Стралджа - Зимница - Ямбол. В близост до село Саранско няколко автомобила от вчера са в преспите. Достъпът до тях е невъзможен и в момента се очакват верижни машини. На място е областният управител Димитър Иванов, който заяви, че състоянието на пътниците е добро.

На територията на община Тунджа третокласната пътна мрежа не е разчистена, но няма бедстващи населени места. В община Болярово повечето пътища са проходими при зимни условия, ограничено остава движението през Стефан Караджово за Бургас. Без ток в областта са 10 села, по всички аварии се работи.

За превозни средства до 12 тона вече са отворени Айтоският, Ришкият и Обзорският проход.

Започна поетапното пропускане на струпалите се в Прохода на републиката над стотина ТИР-а, предаде кореспондетът на БНР.  Повече от 18 часа шофьори чакаха разчистването. Само до Килифарево има спрени около 100 тира, които изчакват, обясни областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев.  БЧК и Пожарната раздаваха на изнервените и намръзнали тираджии храна и топли напитки. 

Отпадат ограниченията по отсечките Видин - София, Перник - Кюстендил - Нова Загора - Гурково за всички превозни средства и от Силистра до границата с област Шумен и с област Добрич, както и в посока София, по пътя Велико Търново - Коритна и Плевен - Ботевград. По пътя Русе - Силистра се движат само леките автомобили, задължително с вериги за товарните, в посока от Русе до Бяла. 

Жълт код важи за днес в седем области на Източна България, където се очакват нови снеговалежи и силен вятър. За утре не се очаква усложняване на метеорологичната обстановка и няма издадени предупредителни кодове за опасно време.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе