Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

9/11: Как пътниците от Полет 93 спряха терористите

9/11: Как пътниците от Полет 93 спряха терористите

Президентът Доналд Тръмп и опонентът му, кандидатът за президент на Демократическата партия, Джо Байдън ще отбележат 19-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., като и двамата ще посетят Националния мемориал Полет 93 в Шанксвил в щата Пенсилвания, предаде Асошиейтед прес. Там преди 19 години се разби един от похитените от група терористи самолети, с които бяха извършени атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

На 11 септември 2001 г. самолетът на United Airlines, изпълняващ редовния сутрешен полет от Нюарк, Ню Джърси , до Сан Франциско , Калифорния, излита в 8:42 ч., само минути преди първият отвлечен самолет да удари Световния търговски център. Има закъснение от близо 45 минути поради въздушен трафик на международното летище Newark Liberty. На борда са седемте члена на екипажа и 33-ма пасажери, най-млада е 20-годишната Деора Франсис Бодли.

Никой не подозира, че сред пътниците са и четирима терористи, въоръжени с ножове. 40 минути след излитането те се опитват да вземат контрол над самолета, разказва History.

Междувременно Ед Балинджър, полетен диспечер на United Airlines, е започнал да предупреждава екипажите за възможни прониквания в пилотската кабина. Полет 93 получава съобщението в 9:23 ч, а капитан Джейсън Дал отговаря в 9:26, за да поиска разяснения. В 9:28 ч терористите проникват в пилотската кабина, а ръководителите на полети, които слушат всичко, случващо се в самолета, чуват шум от борба. В 9:32 ч. похитител, по-късно идентифициран като Зиад Джара, обучен пилот, казва на пътниците да седнат по местата си, предупреждавайки, че на борда има бомба. Самолетът е насочен на изток.

Сгушени в задната част на самолета, пътниците и екипажът се обаждат по мобилните си телефони на близките си. Те научават за атаките с другите три самолета и осъзнават, че вероятно и техният ще бъде използван за терористична атака.

"Том, те отвличат самолети", казва в разговор по мобилния телефон Дийна Бърнет на съпруга си Том, пътник в полет 93. "Те удрят определени цели. Вече удариха и двете кули на Световния търговски център“.

"Трябва да направим нещо", каза Бърнет на жена си в 9:45 сутринта. "Съставям план." Други пътници - Марк Бингам, Джереми Глик и Тод Биймър, също научават подробности в разговори с близките си.

Обсъждат ситуацията и след гласуване решават да не се дадат на терористите. Един от пътниците - Томас Бърнет-младши, каза по телефона на жена си: „Знам, че всички ще умрем. Ние сме трима, които ще направим нещо по въпроса. Обичам те, скъпа." Друг пътник, Тод Биймър, e чут да казва: „Готови ли сте? Хайде!" Стюардесата Санди Брадшоу се обажда на съпруга си и му казва, че е в камбуза и е пълни съдове с вряла вода. Последните й думи към него са: „Всички тичат към първа класа. Трябва да тръгвам. Чао."

В 9:57 ч. пътниците и членовете на екипажа започват контраатака, нападат пилотската кабина с пожарогасител. Чуват се писъци и чупене на съдове. Терористите крещят един на друг, за да задържат вратата срещу обсадата. очевидно обсадата от кабината. Пътник вика: „Дайте ми го!“, вероятно за някой от похитителите.

Терористът, пилотиращ самолета, започва рязко да вдига и сваля машината, за да извади хората от равновесие. Притеснени, че пътниците скоро ще влязат в пилотската кабина, похитителите вземат решението да разбият самолета преди да стигнат до крайната си цел. В 10:02 ч. е записан глас, който дава указания. След това самолетът се преобръща по гръб и заорава в празно поле в Шанксвил, Пенсилвания, с 580 мили в час.

Каква е била целта на полет 93? Експертите са на мнение, че похитителите са искали да атакуват Белия дом , Капитолия на САЩ, или няколко атомни електроцентрали по Източното крайбрежие. Пътниците, отвърнали на удара, са спасили много човешки животи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе