Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пътници в руския самолет изгорени от взрив

Пътници в руския самолет изгорени от взрив

Откриха странни отломки на мястото на катастрофата

Версията за бомба на борда на руския самолет, който се разби в Египет с 224 души на борда, изглежда все по-правдоподобна след последните резултати от разследването на трагедията. Днес бяха представени нови доказателства, че в задната част на самолета е имало експлозия, която е станала във въздуха. Междувременно версията за технически проблем отново бе отхвърлена.

Руският сайт LifeNews съобщи днес, че над 200 фрагмента от телата на общо 150 пътници са били върнати в Санкт Петербург. Според източници на изданието е имало съществени различия между травмите, нанесени на пътниците в предната част на самолета, и на тези от задните редове. Тези от предните седалки са загинали основно заради травми в гръдния кош, коремната област, множество фрактури и разкъсвания на вътрешните органи. Смъртта при тях е настъпила основно поради кръвозагуба, шок и наранявания по главата. В същото време пътуващите в задната част на самолета са получили травми като от експлозия с изгаряния над 90% по меките тъкани, разкриват източниците на изданието, запознати с разследването. Пътниците от задните редове имали наранявания като от шрапнел, а телата им били пълни с метални частици. Предстои да бъде изяснено дали експлозията е била причинена от взрив в резервоарите за гориво или от някакво взривно устройство.

Източници на в. "Дейли мейл" добавят, че повредите в задната част на самолета показват разкъсване на фюзелажа отвътре навън.

Днес от руската авиокомпания "Метроджет", собственик на самолета, съобщиха още, че машината е променяла височината си рязко в минутите, преди да изчезне от радарите. Самолетът на два пъти рязко вдигал височината си с около 1000 метра в рамките на 3 секунди, след което падал 1000 метра надолу. Малко след това изчезнал от радара. Според информация на в. "Дейли мейл" пътниците, закопчани за седалките с предпазните колани, били буквално "изсмукани" навън от дупка в задната част на самолета.

Днес разследващите продължаваха огледите на останките от машината, паралелно с разчитането на данните от черните кутии. Египетските власти разпитваха и служители на летището, които зареждали самолета с храна и напитки. Проверява се и цистерната, от която бил зареден самолетът преди излитане, както и качеството на горивото. Руската агенция ТАСС съобщи още, че експерти са открили в зоната на катастрофата елементи, които не са част от конструкцията на самолета и са изпратени за анализ.

US спътник засякъл топло петно в машината
Необичайни звуци засечени в еърбъса

Сателитни кадри от американски спътник сочат, че е много вероятно руският самолет А321, който се разби над Синай, да е паднал заради взрив на борда. На кадрите се вижда "топло петно" над Синай по времето, когато самолетът е прелитал над полуострова рано в събота сутринта. Анализатори от американското разузнаване вярват, че това може да се дължи на експлозия в самолета, било то от бомба или от горивен резервоар или двигател, взривил се в резултат на неизправност. Сателитните данни все още се анализират.

В руския Междуведомствен авиационен комитет засега нито потвърждават, нито опровергават версията за топлинно избухване, зафиксирано от американски сателит в момента на катастрофата, коментира представител на МАК. Сателитните кадри не подкрепят и спекулациите, че самолетът може да е бил свален от ракета.

Междувременно Интерфакс съобщи, че според техен информиран източник, екипажът на разбилия се в Синай руски самолет А321 до момента на инцидента не е имал информация за повреди по машината. От записите на разговорите на екипажа с диспечерите става ясно, че 4 минути преди катастрофата ситуацията на борда е била нормална и по нищо не се разбира за наличието на някаква повреда. Източникът разкрива също, че "моментът на изчезване на пътническия самолет от радара на записа се предшества от нехарактерни за нормален полет звуци". Съдейки по записите, извънредната ситуация е станала внезапно и е била неочаквана за екипажа, при това пилотът не е успял да подаде сигнал за бедствие.

Стратфор: Може да е имало камикадзе

Най-вероятно в руския самолет над Синай е избухнало взривно устройство, донесено от атентатор самоубиец или скрито в багажното отделение, твърди агенция "Стратфор". Алтернативните сценарии са малко вероятни, а системата за сигурност на летището в Шарм ел Шейх не е твърде ефикасна и престъпници биха могли сравнително лесно да внесат взривно устройство в самолета. Версията за експлозия на борда отговаря и на самия ход на събитията - машината е започнала рязко да губи височина, разпадайки се на парчета, пишат авторите на доклада. Аналитиците на Стратфор припомнят предишни опити на джихадисти за атентати в пътнически самолети с внесени на борда взривни устройства, предпочитани поради факта, че с малко количество експлозив се постигат големи разрушения. От значение е и медийното внимание към авиокатастрофите, когато резултатите от атентата нагледно се демонстрират пред публика. През последните месеци джихадистите използват в Египет доста сложни взривни устройства, тъй че изобщо не е изключено клетки на "Ал Кайда" или на ИД в страната да са направили малка, но ефикасна бомба за руския самолет, а служителите по сигурността в египетските летища често предлагат на пътници да бъдат освободени от проверки срещу известна сума на ръка. Проверката на товарите пък изобщо не може да се сравни с мерките за сигурност в САЩ или Европа. Допълнителни огледи и проверки не правят и руските авиокомпании, констатира докладът на Стратфор.

Египет на вярва на ИД

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси заяви, че изявлението на екстремистите от "Ислямска държава" за това, че катастрофата на руския пътнически самолет А321 над Синайския полуостров е тяхно дело, е чиста пропаганда. В интервю за Би Би Си президентът подчертава, че все още е рано да се правят изводи за причината на катастрофата на самолета. "Всички заинтересовани страни могат да вземат участие в разследването на този инцидент, но пропагандните изявления, че самолетът е бил свален от бойци на ИД имат за цел дестабилизация на обстановката в региона и да подринат имиджа на Египет", посочва Ас-Сиси. Той добави, че ситуацията в тази част на страната се намира под контрол.

Руските резервации паднаха с 50%

Продажбите на туристическите агенции за екскурзии в Египет са рязко намалели, стигайки до ниво от минус 50%, съобщи говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. По думите ?, в първия работен ден след катастрофата в туристическите агенции е настъпило очаквано затишие - запазването на екскурзии е намаляло. "Някои агенции са се сблъскали с анулиране на екскурзии, но малко на брой", отбелязва тя.

Директорът на "Горящих путевок" Сергей Агафонов отбелязва, че пазарът е реагирал още в деня на катастрофата - 31 октомври, като броят на запазените екскурзии още тогава е намалял с една трета от ежедневната норма. След резкия спад обаче резервациите са се оживили и нещата са се върнали до ниво от 30-40%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе