Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Смог в пъти над допустимото е тровил столичани снощи

Смог в пъти над допустимото е тровил столичани снощи

Опасни нива на замърсяване на въздуха са измерени в късните часове в сряда вечер във всички столични райони, където има измервателни станции на Изпълнителната агенция по околна среда.

Пикът на смога снощи обаче е бил около и след 24 часа, което предполага, че именно най-високите нива на замърсявания все още не са отчетени в данните на екоагенцията.

Най-тежък и опасен за здравето е бил смогът в района на "Хиподрума" след полунощ и в квартал "Младост" в 21-22 часа на 29 ноември - 350 µg/m3. Допустимата норма на замърсяване за 24 часа е 50 µg/m3 и дори и да не може да се каже директно, че превишението е над 7 пъти, е сигурно, че излагането на подобни нива на замърсяване с ФПЧ е особено опасно. В района на "Надежда" запрашаването е скочило на 300 µg/m3, като пикът също е бил след полунощ и високите нива тук са се задържали и през нощта. В "Павлово" измерените количества прах към 20 ч. снощи са 250 µg/m3.

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за денонощието на 29 ноември (0-24 часа) за страната най-сериозните превишения с ФПЧ10 са измерени именно в София - над 2 пъти и половина в "Надежда" (2.61µg/m3) и "Хиподрума" (2.64µg/m3), "Павлово" - 2.35 µg/m3, а в "Младост" - два пъти. В "Дружба" - 1.17 µg/m3.

Дори и в момента - рано следобяд, гледката към Витоша е замъглена, което е показател за все още силно замърсен въздух.

Информацията идва няколко дни, след като екологичният министър Нено Димов обяви, че според проверки въздухът в София бил замърсен единствено в квартали под Витоша.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе