Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Връчиха първите годишни награди за принос към донорството и трансплантацията

Връчиха първите годишни награди за принос към донорството и трансплантацията

На церемония в Народния театър бяха връчени първите годишни награди за принос към донорството и трансплантацията в България.

Отличия получиха всички болници в страната, извършили трансплантации и участвали в донорски ситуации, както и близки, дарили органи.

На емоционална церемония с почетни плакети бяха отличени 46 лекари, координатори по донорство, а деветима близки на донори от цялата страна получиха статуетки "Звезда". Отличени бяха директорите на четирите трансплантационни центъра в България - ВМА, Александровска болница, болница "Лозенец" и болница "Света Екатерина", както и директорите на лечебни заведения с донорски ситуации, сред които "Пирогов", болница "Стефан Черкезов" във Велико Търново, "Света Марина" във Варна, столичната "Иван Рилски" и болниците в Стара Загора, Плевен, Бургас, Кюстендил и Силистра.

Първите годишни отличия за принос към донорството и трансплантациите в България са част от съвместната национална кампания на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" в подкрета на донорството и трансплантацията "Да! За живот!".

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта по време на церемонията, че целта на отличията е признателност към всички донори, които дават втори шанс за живот на други хора:

"Аз съм убеден, че нашата кауза, зад нея ще застане почти цялото българско общество. Да дариш втори живот на един човек, който е болен, който има нужда от орган, няма по-голяма награда от това. Донорството и даването на право на втори живот може да се сравни само с едно - раждането на новия живот".

Към момента 1161 българи се нуждаят от трансплантация.

България остава страната в ЕС с най-малко на брой трансплантирани пациенти и една от причините е сериозният недостиг на донори.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе