Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Първи жертви в Киев

Първи жертви в Киев

Сблъсъците между демонстранти и милиция в украинската столица Киев взеха първите си жертви. Според местните медии загиналите са трима. Информацията бе потвърдена от главната прокуратура. Двама активисти на проевропейското движение са загинали от огнестрелно оръжие. Тялото на един с рана в областта на главата било намерено в библиотека, използвана от активистите като медицински пункт. Малко по-късно било открито второ тяло с огнестрелни рани, се казва в изявлението на прокуратурата. Протестиращите твърдят, че двамата били застреляни от снайперисти на милицията, но прокуратурата не потвърди това. В същото време медицински център на протестното движение съобщи, че трети активист е загинал, след като паднал от 10 м височина от сграда до входа на стадион "Динамо", в района на който избухнаха безредиците. Според опозицията младежът загинал докато силите на реда щурмували сградата, от която били замервани с коктейли "Молотов" и други предмети. Тази информация засега не е потвърдена от официален източник. Руският англоезичен канала Russia Today цитира арменското посолство в Киев, което е потвърдило, че единият загинал е арменски гражданин - Сергей Нигоян. Не се уточнява дали той е падналият или един от двамата простреляни. Според други информации Нигоян бил застрелян от снайперист. Жертвата била закарана при медицински екип с четири огнестрелни рани в главата, врата и гърдите. По-късно медицинско лице обяви, че куршумите са гумени. Олег Мусий, координатор на медицинските екипи, които обслужват демонстрантите, пък твърди, че по телата на двамата застреляни имало следи от истински куршуми.

Украинското вътрешно министерство съобщи, че при сблъсъците между протестиращите и милицията близо до стадион "Динамо" са пострадали 167 сътрудници на правоохранителните органи. 84 от тях са настанени в болница с черепно-мозъчни травми, изгаряния, прорезни рани и отравяне с неизвестни вещества. Според опозицията ранени сред демонстрантите са над 1500.

Официалната власт отрече милицията да използва огнестрелно оръжие. Премиерът Азаров заяви, че полицията на мястото на протестите не е разполагала с бойни патрони, но представители на опозицията заявиха, че нараняванията на двамата убити с огнестрелно оръжие изглеждат причинени именно от бойни муниции.

В сряда сутринта положението в центъра на Киев стана особено драматично, след като части на спецслужбите "Беркут" разкъсаха барикадата, издигната на улица "Грушевски". Демонстрантите се изтеглиха към Евромайдан, след което милицията се върна на изходните си позиции. Свидетели твърдят, че спецполицаите отново са стреляли по протестиращите. Те пък отговорили с дъжд от камъни и коктейли "Молотов". В ранния следобед в сряда спецчастите изкараха и бронетранспортьор, с който запознаха да размазват остатъците на една от барикадите. Зад него тежко екипираните милиционери изстрелваха сълзотворен газ и гумени куршуми.

В същото време украинското правителство внесе спешни изменения "Правилата за използване на специални средства при поддържането на обществения ред", които дават право на подразделенията на МВР да използват водни оръдия дори при отрицателни температури. Досега това бе забранено при температурата на въздуха, по-ниска от 0 градуса. Правителството също така разшириха списъка на специалното оборудване, което може да бъде използвано при поддържане на обществения ред. Сега той включва ръчни димни гранати, ръчни газови гранати "Дрейф-2" и шокови гранати "Заря-2", "Факел-С" и "Пламък-М".

ЕС заплаши властите с отговор от санкции

Шокирани сме да чуем последните новини от Украйна за смъртта на протестиращи, заяви в специално съобщение председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той заяви, че Европейският съюз най-остро осъжда насилието.

Барозу изказа съболезнования към семействата на загиналите. "Цялостната обстановка се влошава от известно време и бих искал изрично да подчертая фундаменталната отговорност на украинските власти да предприемат действия и да успокоят кризата", подчерта той. По думите му е нужно властите да се ангажират с диалог с опозицията и с гражданското общество по начин, който да преодолее "тази дълбока криза".

"Крайно сме обезпокоени за това къде тези развития водят Украйна. Освен това ще обсъдим възможни действия от ЕС и последиците за нашите отношения", подчерта той.

Президентът на Франция Франсоа Оланд също изрази дълбоко безпокойство от ситуацията в Украйна."Той призовава украинското държавно ръководство да спазва поетите ангажименти в областта на демокрацията и правовата държава", заяви говорителка на правителството.

САЩ отвръщат с отмяна на визи

Посолството на САЩ в Киев обяви , че страната е въвела санкции срещу няколко души от ръководството на страната, но без да посочва имената им.

"В отговор на действия по отношение на протестиращите на Майдана през ноември и декември миналата година посолството на САЩ отмени визите на няколко граждани на Украйна, свързани с употребата на сила. Понеже визовите въпроси са поверителни съгласно американското законодателство, не можем да коментираме отделни случаи. Искаме да подчертаем, че Държавният департамент има широки права да отнема визи на базата на информация, сочеща, че притежателят на визата не може да бъде допускан на територията на Съединените щати, както и че обмисляме допълнителни действия срещу отговорните за сегашното насилие."

Москва зове чужденците да не се месят

Депутатите от руската Държавна дума приеха вчера декларация във връзка със ситуацията в Украйна, призоваваща чуждестранните политици да не се месят във вътрешните работи на страната, съобщи ИТАР-ТАСС.

Проектът на декларацията е подготвен по предложение на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. Руските парламентаристи отбелязват, че за случващото се в Киев вина има не само опозицията, но и изказващите се на нейните митинги западни политици.

"Думата призовава чуждестранните политически кръгове, които, нарушавайки нормите на международното право, се намесват във вътрешните работи на суверенна Украйна, да престанат да съдействат за по-нататъшната ескалация на конфликта", - се казва в декларацията. По-нататък се посочва, че руският парламент е готов да активизира взаимодействието си с Върховната Рада на Украйна, различните й фракции, поддържащи развитието на руско-украинското партньорство.

Главната прокуратура: 50 отвлечени през нощта

През последната нощ в Киев са отвлечени 50 души, съобщава главната прокуратура на Украйна на сайта си. По информация на очевидци, на тях им бил нанасян побой, след което били отвеждани в неизвестна посока.

"Събитията от последните часове в Киев свидетелстват за засилване на агресията от страна на представителите на екстремистки настроени групировки и други обединения по отношение на правоохранителите и мирните граждани. В течение на последната нощ в общежития на няколко улици неизвестни лица са извършвали масови погроми, разбивали са прозорци и са отвличали хора", се казва в съобщение на прокуратурата. "Участниците в екстремистки групировки ходят по улиците въоръжени с палки и метални тръби, нанасят телесни повреди на мирните граждани, палят автомобили", добавят от прокуратурата.

В сряда стана известно и къде е един от водачите на опозицията Игор Луценко, който буквално изчезна предния ден. Той съобщи, че бил изведен от неизвестни лица от болницата, където постъпи след сблъсък със спецполицаи, натоварен в кола и откаран извън града в гора, откъдето успял да се измъкне. След сблъсък с милицията Луценко влезе в болница с два избити зъба, разкъсвания по лицето и главата, сътресение на мозъка и контузии на крайниците.

Сайтът ZN.UA пък съобщава, че в околностите на село Гнедин край Киев са открити два трупа със следи от мъчения. Главите им били омотани със скоч. Участъковият милиционер Александър Здор обаче твърди, че бил намерен само 1 такъв труп. Кога е станало това той не уточнява. Именно в този район Луценко твърди, че е бил закаран и захвърлен в гората. Заедно с него бе отвлечен и активистът Юрий Вербицкий, чието местонахождение все още не е известно.

Течен натрий в коктейлите "Молотов"

Усъвършенствани коктейли "Молотов" използват демонстрантите при сблъсъците с полицията в Киев. Това стана ясно, след като милицията успя да изземе част от "въоръжението" на активистите и го подложи на анализ. Оказа се, че протестиращите добавят към коктейла течен натрий. "Той позволява на сместта не само да гори, но и да се взривява", заяви източник от Министерството на вътрешните работи, цитиран от "Лента.Ру". Агенция "Интерфакс-Украйна" пък отбелязва, че това вещество предизвиква химически изгаряния. Заради безредиците в Киев започнаха да затварят магазините за оръжие около центъра. Освен това собствениците изнасят наличните запаси и ги извозват към складове.

Военно положение

Дойче веле лого

се намира в един вид военно положение. По барикадите горят гуми, към небето се носи черен дим. "Като гражданска война е", казва Свитлана, потресена от безразличието на милиционерите. "Гледаме ги в очите, а те удрят с палките си по щитовете, за да не чуват какво им казваме." Свитлана не желае да се споменава истинското й име. Отказва и да бъде фотографирана. Тъй като съгласно новите закони, влезли в сила тази седмица в Украйна, младата жена може да получи дългогодишна присъда за "екстремизъм" - като участничка в опозиционните протести в украинската столица. Студентката по медицина от Западна Украйна работи отскоро в Киев като медицинска сестра на доброволни начала. Много от жителите на Киев са възмутени от поведението на полицията. "Това е срам", казва Леонид, според когото полицията трябва да бъде санкционирана заради това, че е тръгнала срещу народа. Както казват немалка част от протестиращите - те са готови да атакуват президентството, имат нужда само от съответното въоръжение. Украинското правителство упреква опозицията, че е виновна за ескалацията на насилие. Това заяви министър-председателят Микола Азаров, който благодари на милицията за нейните действия. Опозиционните лидери като Виталий Кличко от своя страна обвиняват правителството и президента, настоявайки за тяхната оставка. Но тези лидери очевидно нямат особено голямо влияние върху протестиращите - хората смятат, че те не са постигнали нищо. Масовото въстание, на което се надяваше опозицията, и досега не се е състояло. В центъра на Киев продължават да се намират няколко хиляди демонстранти, но по околните улици е спокойно. Медицинската сестра Свитлана се надява, че все пак в Киев ще дойдат повече хора от останалите региони в страната. "Ако изгубим, най-вероятно ще напусна Украйна", казва колежката на Свитлана, която също иска да остане анонимна. Двете нямат много време - след кратка пауза отново тръгват да помагат на ранените.

Плевнелиев отложи визита

Президентът Росен Плевнелиев отлага планираното си посещение в Украйна през май 2014 г. заради нарушенията на човешките права и политическата нестабилност в страната. Това съобщи вчера прессекретариатът на държавния глава. Според комюникето президентът е силно обезпокоен от ескалацията на напрежението в Украйна, довела да смъртта на цивилни граждани, и изразява своите най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите. Употребата на сила срещу мирно протестиращи е неприемлива и не може да бъде решение на политическата криза в страната. Законите за ограничаване правата на гражданите са в нарушение на европейските ценности. Президентът призовава украинските власти да започнат диалог с опозицията и гражданското общество, с цел намирането на изход от ситуацията и нормализирането на обстановката в страната.

Янукович: Никой няма да разцепи народа

Трудните процеси в Украйна са изпит, на който народът трябва да демонстрира държавна зрялост, вътрешно единство и толерантност. Но никой няма да успее да разедини украинския народ, заяви вчера президентът Виктор Янукович обръщение по повод Деня на единството и свободата на Украйна.

Държавният глава изрази убеденост, че "Украйна ще излезе по-силна и по-калена от политическите и икономическите изпитания". Киев продължава да гради политиката си върху националните интереси, геополитическия баланс и хуманните ценности; "наша цел са справедливостта, благосъстоянието, свободният живот в една свободна страна", увери той.

"Различни сме, но сме единни. И никой няма да успее да ни скара или разедини. Убеден съм, че всички споделяме едни и същи ценности и приоритети - демокрацията, правовата държава, модернизацията на всички сфери от обществения живот. И тъкмо върху тези приоритети ще изградим политически диалог", обеща Янукович.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе