Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Първи версии за пожара в Нотр Дам

Първи версии за пожара в Нотр Дам

Заведено е дело за неумишлено причинена вреда

Във връзка с пожара в катедралата „Нотр Дам“ прокуратурата в Париж е завела дело за „неумишлено причинена вреда“. Пред очите на очевидците рухнаха шпилът и покривът на храма, който е преживял Първата и Втората световна война, съобщава kp.ru.

Пазените в Нотр Дам светини не са пострадали, а експертът по френска култура, авторът на пророческия роман „Джамията „Парижка Света Богородиц” Елена Чудинова пояснява, че в катедралата се съхранява една от най-великите християнски светини – короната от тръни на Исус Христос.

Известно е, че в катедралата са извършвани реставрационни работи. Затова и първата версия е случаен огън по време на възстановителните работи. Но както смята Чудинова, според повечето парижани такова запалване е малко вероятно да се случи. Много експерти се съмняват в естествените причини за пожара.

Мнозина отбелязват, че пожарът е започнал преди началото на обръщението на президента на Франция Емануел Макрон към нацията, посветено на ситуацията около "жълтите жилетки". Макрон е принуден да отложи речта си.

Според друг експерт в Петата република сега "има много левичари, от троцкисти до анархисти, може би това е планирана атака срещу всичко, което мразят - както в религията, така и в държавата, и в Макрон като официален лидер".

Отбелязва се, че пожарът в Нотр Дам започва в първия ден на Страстната седмица, каквито ужасни събития са се случвали точно в момент. През 2010 г. в Москва в началото на Страстната седмица ислямските радикалисти организираха терористични актове на метростанциите „Лубянка“ и „Парк култура“, имаше убити.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе