Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

За първи път показаха мощите на Св. Петър

За първи път показаха мощите на Св. Петър

Рим. За първи път във Ватикана изложиха публично мощите, за които се смята, че са на Свети Петър, предаде АП. Костите са увити в тъкан в пурпурен цвят, бродирана със златен конец, но и досега няма твърдо доказателство, че са автентични.

Тържествената церемония, състояла се под патронажа на папа Франциск, който се помоли над ковчежето с останките и ги благослови с тамян, постави края на Годината на вярата. Годината на вярата беше обявена през октомври миналата година от папа Бенедикт Шестнайсети.

Поклонници се стекоха пред гроба, в който се смята, че са положени тленните останки на апостол Петър, както и пред гробовете на редица папи, сред които Йоан Павел Втори.

Според преданието апостол Петър е бил разпънат на кръст, а на мястото, където се предполага, че е бил погребан, е издигната базиликата "Св. Петър" във Ватикана. Мощите са открити при разкопки през 1940 г. и оттогава насам предизвикват ожесточени спорове, дали наистина принадлежат на първия римски папа. Против твърдението стоят йезуитите, а учените от Римския университет, начело с шефа на катедрата по епиграфика и гръцка цивилизация Маргерита Гуардучи, защитават тази теза. Именно тя открива надпис на гръцки език „Петре ени", който впоследстие дешифрира като „Петрос енести" или „Петър е тук".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе