Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

За първи път: Канят Иран на преговори за Сирия

За първи път: Канят Иран на преговори за Сирия

Вашингтон праща спецчасти и хеликоптери за борба с джихадистите

Иран бе поканен да участва в разговори за изход от сирийската криза, което представлява сериозен завой в американската стратегия за решаване на проблема, предаде Ройтерс. Междувременно стана ясно, че САЩ възнамеряват да изпратят ограничен брой спецчасти в Сирия и хеликоптери в Ирак.

"САЩ винаги са признавали, че на определен етап от разговорите трябва да установим диалог с Иран", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, уточнявайки, че не би нарекъл Техеран непременно "партньор". По-късно стана ясно, че иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф и неговите заместници ще присъстват на срещата за Сирия във Виена в петък, съобщи агенция ИСНА. Това ще е първият път, в който Техеран - един от основните поддръжници на сирийския президент Башар Асад, ще участва на международна среща на високо равнище за Сирия от началото на гражданската война там преди четири години. Говорителят на външното министерство на Иран Марзие Афхам съобщи, че министърът ще бъде придружен от своите заместници Хюсеин Амир Абдолахян, Абас Аракчи и Маджид Тахт Раванчи.Според източници на Ройтерс поканата към Техеран е била отправена и от САЩ, и от Русия. В срещата на ниво външни министри ще участват също така първите дипломати на Русия, Саудитска Арабия, Турция, Египет, Ирак и Ливан.

Междувременно стана ясно, че САЩ обмислят изпращането на малък брой спецчасти в Сирия и бойни хеликоптери в Ирак. Двама високопоставени американски източник коментираха, че се обсъжда ограничена мисия, която да постигне специфични цели в Ирак и Сирия. Това включва временно разполагане на спецчасти на територията на Сирия, които да съветват бойците от сирийската опозиция и евентуално да подпомагат въздушните удари. Сред другите опции са изпращането на малък брой хеликоптери "Апачи" в Ирак. Планът обаче не предвижда разполагането на американски войски с бойни задачи.

Самоубилият се руски войник със счупен нос и челюст

Самоубилият се руски войник в Сирия е имал следи от насилие по тялото. Това съобщи пред "Новая газета" чичото на 19-годишния Вадим Костенко. Носът и челюстта му били счупени, имал рана в задната част на главата, а около пъпа му имало порезна рана, посочи роднината на загиналия войник, който днес беше погребан в родното му село Гречаная Балка в Краснодарска област. Ето защо семейството на войника се съмнява във версията, че Костенко се е обесил и настоява за повторна аутопсия. От руското министерство на отбраната обявиха във вторник, че руски войник се е самоубил в Сирия, като по предварителни данни причината е раздялата с приятелката му. Причината за смъртта му беше потвърдена от съдебномедицинска експертиза. Костенко се обесил във военновъздушната база "Хмеймим", обясниха от министерството. Той е бил нает като технически специалист.

Ударите на Москва струват $2,5 млн. дневно

Операцията в Сирия излиза на Министерството на отбраната на Русия минимум 2,5 млн. долара дневно, показва разследване на РБК. Само излитанията на бойните самолети струват 2,4 млн. Не по-малко 160 000 пък отиват за храна и заплта на военните, за морски и въздушен транспорт. От началото на операцията 15 млн. долара е струвало наемането на допълнителни граждански кораби за осигуряване снабдяването на руския контингент по вода чрез базата в Тартус. Ежедневно за използването на тези съдове се плаща $20 000, посочва изданието.

Германия връща хиляди бежанци към Балканите

"Германия ще върне към Балканите хиляди бежанци с отхвърлени молби за получаване на убежище", предупреди вътрешният министър Томас де Мезиер, след като Берлин затегна позицията си към икономическите имигранти на фона на рекордния наплив. По думите му в следващите седмици броят на върнатите бежанци и депортациите ще нарасне значително.

"Федералната служба за миграцията и бежанците е натоварена със задачата да разгледа много молби за убежище преди Коледа", каза министърът и добави, че "десетки хиляди" отхвърлени кандидатури ще трябва да напуснат Германия. Берлин досега е експулсирал 11 000 души, а 27 000 доброволно са напуснали страната с финансова помощ, каза още Де Мезиер. Германия очаква да посрещне 1 млн. души, търсещи убежище тази година. Много от тези, които са пристигнали до момента, са от разкъсваната от войната страни като Сирия или Ирак, но значителен брой идват от безконфликтни страни на Балканите. Този месец Берлин добави Албания, Косово и Черна гора към "списъка със сигурни страни", което ги лишава от правото на убежище. Според официални данни Германия е получила 577 307 молби за търсене на убежище от януари до септември. От тях 66 311 са били от албански граждани, а други 32 258 са на косовари.

Австрия вдига ограда на границата със Словения

Австрия ще издигне ограда по границата си със Словения, за да контролира мигрантския поток, обяви вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от АФП. Малко по-късно Словения също заплаши да изгради заграждения на границата си с Хърватия, ако не бъдат изпълнени договорките от минисрещата на върха в неделя. Тогава бе решено да се създадат 100 000 места за настаняване на бежанци и изпращането на 500 полицаи в Словения. Австрийската министърка обясни, че целта на оградата "е да се осигури организирано, контролирано влизане в страната, а не да се затваря границата". През последните седмици групи мигранти се държаха нетърпеливо и агресивно и трябва да се вземат всички предпазни мерки", заяви Микъл-Лайтнер.

Министърката, която е член на консервативната Австрийска народна партия, управляваща заедно със социалдемократите, заяви, че е необходимо да се вземат "строги, трайни мерки" заради риска от сблъсъци в тълпите от мигранти и бежанци, които обикновено чакат с часове на студа, за да преминат австрийско-словенската граница. Микъл-Лайтнер не даде подробности за оградата, която според медии ще се простира на по няколко километра от двете страни на граничния контролнопропускателен пункт, където ежедневно пристигат хиляди мигранти. Междувременно местни медии писаха, че австрийците масово си купуват оръжия заради страхове, че могат да бъдат нападнати от бежанци.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе