Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Парижкият ад на джихада дойде от Брюксел

Парижкият ад на джихада дойде от Брюксел

Мрежата на "Шариат за Белгия" стои в дъното на кланетата

Разпознатите шестима терористи от Ислямска държава са воювали в Сирия

Квартал на 15 минути пеша от знаменитото Пикаещо момче в Брюксел спечели надпреварата за "Европейска столица на джихада". Над Моленбек от три дни е спусната плътна полицейска блокада и се претърсват къщи на свързани с терористичните актове в Париж джихадисти. Трима от смъртниците на Ислямска държава са жители на брюкселското предградие, там е израсъл и мозъкът на операцията 27-годишният Абделхамид Абауд.

На 24 май 2014 г. Мехди Немуш с купен от Моленбек автомат "Калашников" нахълтва в Еврейския музей в Брюксел и разстрелва четирима души. Изчезва безследно и седмица по-късно е заловен при случайна проверка на автобус в Марсилия. Полицията открива сак, натъпкан с оръжия и предсмъртно видео.

Няколко месеца по-късно в Моленбек на пазар за калашници пристига Амеди Кулибали, дребен престъпник от Париж, прегърнал радикалния ислям в затвора. Няколко дни след това - на 7 януари, с тези автомати братята Куаши устройват кървава баня в редакцията на "Шарли Ебдо". Общо в парижките атентати тогава бяха убити 17 души,

преди спецчастите да разстрелят тримата муджахидини

Веднага след клането белгийската полиция тръгна на лов за екстремисти - в източния град Вервие се завързва престрелка, при която двама от заподозрените са убити, а трети бе заловен. Те също са били родом от Моленбек. При престрелката водачът на спящата клетка, който е организатор и на последните покушения във френската столица - Абауд, успя да избяга и да стигне до Сирия. Според разследващите клетката е планирала да нападне полицейски участък на следващия ден.
На 21 август т.г. Аюб ел-Хазани тръгва от Моленбек с "Калашников" и се качва на бързия влак. Оръжието на терориста дава засечка и по щастлива случайност трима американски рейнджъри, пътуващи в същия вагон, предотвратяват масовото убийство.

Последните кланета в Париж са общо дело на френско-белгийска групировка и са организирани в Моленбек. Вътрешният министър на Белгия Ям Ямбон призна, че властите не контролират квартала и обеща "да го разчисти".
Около 70 на сто от 100-хилядното население във брюкселското предградие е имигрантско - предимно пришълци от Мароко, Турция, Либия и Египет. Бедният район се счита за развъдник на престъпност, където свободно се продават наркотици и оръжия и необезпокоявано шетат стотици ислямски екстремисти.
От осемте дребни престъпници, преквалифицирали се във "воини на халифата", са идентифицирани шестима - всички те са натрупали боен опит в Сирия в периода 2013-15 г.

Според информация на иракското разузнаване, която е предадена на Франция точно преди атентата, заговорът е планиран в столицата Рака от Централното командване на ИД. В Париж са изпратени общо 24 джихадисти от които - 19 изпълнители и петима помагачи.

Турските власти също съобщиха, че арестуваните през последните седмици в Истанбул екстремисти са свързани с покушението във френската столица. Към Париж е пътувал и хванатият наскоро от службите на реда в Германия 41-годишен черногорец. Неговият автомобил е бил натъпкан с автоматично оръжие.
По време на нападението в Париж "живите бомби" са разделени на три ударни групи. Всички те са били опасани с еднакви прецизно изработени бомбени колани, които повечето от тях са успели да детонират, преди да бъдат хванати.
Първият отряд е атакувал "Стад де Франс" по време на футболния мач Франция - Германия. Вторият се движел по централните улици с кола и

разстрелвал хората по кафенета

и ресторанти. Третият устроил касапницата в зала "Батаклан", където бяха избити 89 души на концерта на "Eagles OF Death Metal". Там публиката бе методично разстреляна от Омар Исмаил Мостефай /29 г./ и Сами Амимур /28 г./, членове на парижката "спяща клетка". Стана ясно, че турските служби неколкократно са предупреждавали Франция за единия - Мостефай, че е потенциален терорист. Той се занимава с дребни престъпления, докато през 2010 г. попада в обятията на радикален белгийски имам в Шартър и поема по пътя на джихада.
На стадиона са опитали да се промъкнат и след като не са успели, са се самовзривили - 20-годишният Билал Хадфи от Брюксел и втори терорист с фалшив сирийски паспорт на името на Ахмад Алмохаммад. Трети се гръмва пред близкия "Макдоналдс". Според израелския аналитичен сайт "Дебка" първостепенните мишени са били френският президент Франсоа Оланд и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и затова смъртниците са се опитали да проникнат на стадиона. Възможно е сред публиката на мача да е имало други терористи, чиято задача е била

да убият двамата държавници

насред паниката от взривовете.
В мъченическата операция са участвали и двама братя от Моленбеек. Единият Брахим Абделслам е натиснал копчето на шахидския пояс в кафене "Comptoir Voltaire".
Другият - Салих, е единственият известен оцелял и успял да се укрие член на "спящата клетка". не е известно къде е бил по време на кървавата серия.

Днес френската полиция арестува 23-ма заподозрени в тероризъм при обиски на 168 къщи в Гренобъл, Тулуза, Страсбург, Марсилия, Лион и Лил. Бяха намерени автоматични оръжия и дори гранатомет. Други 108 радикали са поставени под домашен арест. Аналитичният център "Суфан" предупреди днес, че вече 30 хиляди чуждестранни бойци воюват в Сирия и дори малка част от тях да се върнат по родните си места, те представляват пряка и непосредствена заплаха за европейските общества. Около 400 са белгийските бойци, а френските надхвърлят 600.

Тарторът Абауд: Аллах ме избра да тероризирам Европа

27-годишният Абделхамид Абауд, който се смята за организатор на зловещите кланета в Париж и Брюксел през последните години, в момента се бие в редовете на ИД някъде в Сирия. През февруари ИД публикува интервю с него в лъскавото англоезично списание "Дабик". В него муджахидинът казва: "Аллах ме избра да пътувам из Европа и да тероризирам кръстоносците" в отговор на техните нападения над мюсюлманските земи. Абауд, който носи бойния псевдоним Абу Умар ал-Белджики, споменава, че крои нещо в Европа, без да дава подробности. Той разказва и за чудодейното избавление от европейските полицаи, които го спрели за проверка, но не успели да го разпознаят. В заключение терористът призовава мюсюлманите в Европа да започнат свещена война срещу неверниците.

Терористът е питомец на белгийската терористична организация "Шариат за Белгия" /Sharia4belgium/, която от своя страна е клон на общоевропейска мрежа, която се командва от базирания в Лондон войнстващ салафитски проповедник Анжем Чудари. Още през 2005 г. белгийският клон изпрати в Ирак смъртница, която се взриви в американски патрул и уби двама войни. Sharia4belgium работи с Ал Кайда в Ирак на Абу Мусаб Аз-Заркауи, а впоследствие дава клетва за вярност на халифа на Ислямска държава.

През последните години тя е проводила в Близкия изток десетки муджахидини. През февруари съдът в Антверп осъди на ефективен затвор 46 терористи начело с техния водач - 32-годишния Фуад Белкасем. Само осем от тях обаче присъстваха в съдебната зала, останалите се бият за ИД, а някои не са между живите. Миналата година името на 27-годишния Абауд нашумя, когато се разбра, че той е завел на джихад и 13-годишния си брат Юнус. Те са синове на марокански дюканджия в Брюксел. Миналата година Абделхамид позира в Сирия с пикап, натоварен с обезобразени трупове.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе