Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Парижани не се дават на страха

Парижани не се дават на страха

Два дни след атентатите, които почерниха френската столица, парижани не могат да се съвземат от шока. Въпреки ужаса, който преживяха, те са твърдо убедени, че няма да допуснат паниката и страхът да завладеят града им, каквато всъщност е целта на терористите. Какви са настроенията в Париж? И как се справят французите със сполетялото ги нещастие? "Стандарт" потърси отговорите, като се свърза с хора на място и българи, живеещи там.

"Да бъдем заедно! Елате у нас, за да прекараме деня. По-добре да се съберем вкъщи, отколкото всеки да си прави компания със скръбта в дома си. Добре сте дошли, пишете лично съобщение, ако не знаете адреса ми". Това съобщение пусна в профила си парижанката Стефани Плое-Варет рано сутринта в събота, само няколко часа след терористичните нападения. Същата покана тя отправи и вчера. "От два дни се събираме у нас. Събиранията ще продължат. Трябва да сме солидарни и да сме заедно", каза тя пред "Стандарт".

Имам приятели, които пострадаха

в петък. Все още съм шокирана, но няма да се предам на страха. Случилото се е отвратително", каза още французойката, като добави, че парижаните не могат да се възстановят от отрицателните емоции.
"Имах уговорка в петък вечерта, но се провали заради нападенията и се прибрах вкъщи. Имах чувството, че ме заливат със студена вода. Все още не мога да осъзная какво се е случило. Ужас!", добавя сестра й Виржини. "Атентатите станаха в квартала, където съм живяла. Дълго време държах квартира на улица "Оберкампф". Удариха барове, в които съм ходила неведнъж. Познавам хората, които ги посещават. Колкото повече време минава, усещането става все по-тягостно. Два дни по ред се събуждам сутрин и не мога да повярвам, че всичко това се случи. "Не е възможно", мисля си сутрин, щом отворя очи", казва тя и започва да плаче.
Вечерен час в Париж така и не въведоха. Полицията обаче призова хората да стоят по къщите си, докато положението се успокои. "Въпреки призивите на службите за сигурност, младите хора излизат. Събират се. Излизах в събота. Имаше хора в града. Вярно е, че улиците не бяха изпълнени с народ, както е обикновено през уикенда", казва българинът Вальо Пасков, който от няколко години живее в Париж, където се занимава с логистика на концерти. "Скърбят французите, но не се дават. Наясно са, че ако се оставят да ги обземат паниката и страхът, ще признаят победата на терористите", добавя той. По думите му концертите са анулирани в цяла Франция и не е ясно дали предвидените за следващата седмица ще се състоят. "Чакаме решението на големите продуценти. Нямам никаква идея дали в четвъртък и петък ще се състоят събитията ни", чуди се той.
"В никакъв случай не мога да кажа, че в Париж има паника. Хората просто са по-предпазливи, каквито са всъщност още от януари. Кафенетата са пълни. В събота бях в Марсилия, където пък за паника изобщо не може да се говори.

Терористите не постигнаха целта си

смята Даниел Дезескел, който е водещ на предаване в радио "Франс Ентернасионал" в Париж.
"Омразата е в основата на тази трагедия", продължава Виржини, която е загубила при нападенията няколко приятели и съседи. Тя признава все пак, че изпитва страх, особено когато падне нощта. Уверена е обаче, че ще се справи със страха, защото в противен случай ще се окаже победена от терористите. "Атентатите през януари удариха свободата. Тогава терористите простреляха свободата на словото, свободата да се смееш, свободата като цяло. Атентатите в петък взеха на мушка равенството. Те убиха хора, които бяха заедно на концерт, на ресторант, в бар. Убити бяха всякакви хора. Смятам, че нашето спасение е в братството, което не трябва да допуснем да ни отнемат", добавя през сълзи тя.

БЛИЦ

Не се молете за нас,
душата ни не е омърсена

Киануш Рамезани е карикатурист от Иран. Родeн е преди 41 години в Рещ, столица на провинция Гилян. От 5 г. живее в Париж, където е получил политическо убежище. С рисуване на карикатури се занимава от 1993 г.

- Г-н Рамезани, къде бяхте по време на атентатите в Париж?
- Бях в Берлин в петък вечер, но бях в течение с всичко, което се случва още от първите часове, защото едно от нападенията е станало близо до дома ми. Мои съседи загинаха в един бар на улица "Шарон" и булевард "Волтер", докато са се забавлявали.
- Очаквани ли бяха тези нападения във френската столица?
- След януари, когато терористи окървавиха "Шарли Ебдо", съм на мнение, че всичко е възможно. Очаквах да се случи нещото, защото Франция е в състояние на война. За терористите няма почивен ден, те не си вземат отпуск. Войната не е типичната. Тя може да избухне навсякъде. В петък гръмна Париж, утре може да е някъде другаде.
- Какво беше усещането, когато научихте за нападенията?
- Обзе ме гняв. Веднага нарисувах карикатура, която сложих в профила си във Фейсбук. Два дни по-късно съм подвластен на възмущението.
- В профила си във Фейсбук призовавате приятелите си да не се молят за Париж. Защо?
- Повтарям призива си. Не се молете за Париж! Това е град, където хората обичат живота. Те обичат да се забавляват, да танцуват, да излизат. Защо трябва да се молим. Душата на Париж не е омърсена. Няма нужда да намесваме религията. Животът е по-силен. Париж е градът на любовта и живота.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе