Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Париж в паника, Сена стигна 6 м (ОБЗОР)

Париж в паника, Сена стигна 6 м (ОБЗОР)

Евакуираха 250 000 експоната от Лувъра, затвориха и музея Орсе

Наводненията в Париж в резултат на проливните дъждове продължават и нивото на река Сена се покачи до 6 м, което е най-високото от 30 г., съобщи Франс Прес. Очакваше се до края на петък водата да стигне 6,5 м, обяви Министерството на околната среда. То вероятно ще се запази и през почивните дни, преди да започне да спада.

Френският министър на околната среда Сеголен Роаял изрази опасения, че след оттеглянето на водата в много села, където улиците се превърнаха в кални реки, ще бъдат открити тела на загинали. Синоптиците предупреждават, че валежите ще продължат.

Движението на корабите по реката е спряно. Затворени са метростанциите в близост до Сена, не работи и една от линиите на експресната регионална мрежа. 50 000 бетонни плочи предпазват метрото от наводняване, а спасителни екипи поставят прегради по бреговете на реката.

Лувърът бе затворен вчера, за да може да се евакуират близо 250 000 от произведенията на изкуството, които се намират в подземните му помещения. Музеят на брега на Сена е най-посещаваният в света и съхранява някои от най-ценните световни произведения на изкуството - от Мона Лиза до безценни египетски артефакти. Спря работа и друга парижка забележителност - музеят Орсе, който се намира на отсрещния бряг на реката, срещу Лувъра. В него има картини на художници като Реонар, Мане, Ван Гог, Дега, Гоген и др. Експонати от него също ще бъдат поставени на някои от горните му етажи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе