Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Парите в Беларус свършват

Парите в Беларус свършват

 

Само за месец Александър Лукашенко е стопил с 15 процента златните резерви на Беларус, спаднали до критичните в момента седем и половина милиарда долара, пише в официално съобщение на централната им банка. 

Парите започнаха да привършват на фона на почти едномесечните протести. Заради нестабилната ситуация курсът на местната валута спадна с близо 10 процента.

Положението се усложнява, защото през 2020 година Беларус е длъжна на върне държавен дълг в размер на 3,6 милиарда долара. 

В края на август Лукашенко заяви, че властите ще удържат положението, защото бил се договорил за преструктуриране на заема, но все още конкретика от Русия няма.

За Беларус темата за девалвацията на месната валута е особено болезнена, защото заради развихрилата се инфлация през 2016-та година на Лукашенка му се наложи да прави деноминация, при която замени 10 000 стари беларуски рубли с една нова и сега подобен ход няма.

По-рано днес стана ясно, че Русия продължава със спасителните операции за икономиката на Беларус. Москва ще продава нефтопродуктите, които са произведени от републиката, но досега са се реализирали в Литва, заяви в Москва енергийният министър Александър Новак, цитиран от РИА Новости. Конкретните количества били обсъдени на срещата на премиерите на двете страни – Михаил Мишустин и Роман Головченко, и ще станат ясни до края на месеца. По този начин Беларус ще намали загубите от санкциите по експорта от Литва и Полша, наложени заради липсата на демокрация в страната на Лукашенко.  

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе