Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Папата призова за спиране на насилието в Чили

Папата призова за спиране на насилието в Чили

Папа Франциск призова за диалог и прекратяване на бурните протести в Чили заради икономическото неравенство, които обхванаха страната и отнеха живота на 15 души, съобщи БГНЕС.

"Следя случващо се в Чили със загриженост", каза той по време на седмична обща аудиенция на площад "Свети Петър".

„Надявам се, че със слагането на край на диалога с придружени с насилие демонстрации, може да се използва, за да се намерят решения на кризата и да се изправим срещу трудностите, които са я породили, в името на цялото население“, добави Франциск.

Насилието - широко разпространени грабежи, палежи и сблъсъци между демонстриращите и многохилядни сили за сигурност, разположени по улиците - е най-сериозното, случващо се в Чили, откакто страната се върна към демокрацията след дясната диктатура от 1973-1990 г.

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви във вторник пакет от социални мерки, насочени към ограничаване на протестите, които започнаха в петък заради увеличението на цените на билетите за метрото.

Те бързо се превърнаха в по-широк протест срещу социални и икономически неволи, включително зейналата пропаст между богати и бедни в страна, която обикновено се счита за една от най-стабилните в Латинска Америка.

Институтът за правата на човека в Чили заяви, че над 200 души са били откарани в болници, почти половината от които са с огнестрелни рани, докато много други са получили наранявания на очите от сачми.

Откакто започнаха вълненията, повече от 2600 души бяха задържани.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе