Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Папата към индустриалците: Пазете човешкото достойнство

Папата към индустриалците: Пазете човешкото достойнство

Папа Франциск отправи апел към индустриалците "да бъдат смели", тъй като имат "благородно призвание, насочено към производство на блага и към подобряване живота на всички".

"Нека този алтруистичен възглед да отличава вашия ангажимент: той ще ви накара категорично да не се съгласявате човешкото достойнство да бъде потъпквано в името на производствените изисквания, които прикриват индивидуалистичното късогледство, тъжния егоизъм и жаждата за печалба", каза в словото си Светия отец пред участниците в Юбилея на индустриалците. За първи път през 106-годишната си дейност, основната представителна организация на италианските производствени предприятия и фирми за услуги „Конфиндустрия" проведе среща с глава на римокатолическата църква. Разговорът на Папа Франциск с индустриалците се проведе във ватиканската зала „Павел VI", съобщи Радио Ватикана.

"Вашият главен път нека бъде винаги справедливостта, която отрича лесния път на препоръките и ходатайството, както и опасните отклонения на непочтеността и лесните компромиси. Най-висшият закон трябва да бъде винаги вниманието към достойнството на другия. Нека този алтруистичен възглед да отличава вашия ангажимент: той ще ви накара категорично да не се съгласявате човешкото достойнство да бъде потъпквано в името на производствените изисквания, които прикриват индивидуалистичното късогледство, тъжния егоизъм и жаждата за печалба", се казва още в словото на Папа Франциск.

Папата посочи, че няма истинска „предприемаческа етика", нито високопоставени дебати за трудовите ценности, ако те не са в състояние да дадат отговор на онзи баща, глава на семейство, който е разтревожен от факта, че не може да осигури „не само бъдеще, но и настояще на своите деца". И още: "Да работим заедно" означава да базираме труда не върху самотния гений на даден индивид, а върху сътрудничеството на много хора. С други думи, означава "да се създаде мрежа" за оценяване на способностите на всички, без обаче да се пренебрегва неповторимата уникалност на всеки един.

Следователно централно място в дадено предприятие трябва да заема човека: не като абстрактно, теоретично, въображаемо понятие, а конкретният човек, с неговите мечти, нужди, надежди и усилия". Папата каза, че тези надежди и усилия имат лице: това на семействата, "огнища на човечност", в които "намират смисъл и стойност" трудовият опит и неговите плодове. Лицето на възрастните, "твърде често отхвърляни като безполезни и непроизводителни", докато те все още биха могли да "предоставят ресурси и енергия за активно сътрудничество". Лицето на младите хора и на всички онези "потенциални" работници, "пленници на временната работа или на дълги периоди на безработица".

"Да работим заедно" означава да полагаме грижи за тези категории:"Означава всеки да получи своето, освобождавайки майките и бащите в семейството от тегобата да не могат да осигурят не само бъдеще, но дори и настояще на своите деца; означава умение за ръководство, но също и за вслушване, споделяйки със смирение и доверие проекти и идеи; означава да се направи така, че работата да създава работа, отговорността да води до отговорност, а надеждата – до нова надежда, особено за младите поколения".

Папата заключи, че компасът, който ориентира производствената дейност, трябва да бъде „общото благо", за да се развива „икономика на всички и за всички": "Това наистина е възможно, при условие, че обикновеното прокламиране на икономическата свобода не взима превес над конкретната свобода на човека и неговите права, пазарът да не е абсолют, а да зачита изискванията за справедливост и за достойнство на човека", предаде още Радио Ватикана.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе