Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Папата дари 500 хиляди долара за мигранти

Папата дари 500 хиляди долара за мигранти

Папа Франциск дари 500 хиляди долара от даренията, които вярващите предоставят директно на Светия престол, за мигрантите в Мексико, пише ватиканското англоезично издание Vatican News, цитирано от Агенция "Фокус". 

Според изявление на дарителския фонд на Светия престол: „През последните месеци хиляди мигранти са пристигнали в Мексико, след като са пътували повече от 4000 километра пеша и с импровизирани превозни средства от Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала. Мъжете и жените, често с малки деца, бягат от бедността и насилието, надявайки се на по-добро бъдеще в Съединените щати. Въпреки това американската граница остава затворена за тях." 

Помощта е предназначена да подпомогне повече от 75 000 души, които са пристигнали в Мексико през 2018 г. в шест кервана за имигранти. 

"Всички тези хора са били блокирани, неспособни да влязат в Съединените щати, без дом или поминък", се казва в изявлението. „Католическата църква е домакин на хиляди от тях в хотели в рамките на епархиите или религиозните конгрегации, осигуряващи основните им нужди, от жилище до облекло”. 

Въпреки че голямо медиийно внимание беше съсредоточено върху керваните, в изявлението на Фонда се отбелязва, че „медийното отразяване на тази спешна ситуация намалява и в резултат на това намалява и помощта за мигрантите от страна на правителството и частни лица“. 

В изявлението на Благотворителния фонд се твърди, че „регулирането и прозрачното използване на ресурсите, които трябва да се отчитат, се изискват преди да се предостави помощта“. Той отбелязва, че вече са одобрени тринадесет проекта, а други четиринадесет са в процес на оценка. 

"Благодарение на тези проекти", се казва в изявлението, "и благодарение на християнската благотворителност и солидарност мексиканските епископи се надяват да продължат да помагат на нашите братя и сестри мигранти".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе