Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

"Панамагейт" удари световните лидери

Една от най-добре пазените тайни в света на бизнеса - оперирането на системата от офшорни компании, бе разкрита вчера. 11 милиона изтекли документа на адвокатската кантора "Мосак Фонсека" показаха на света как политици, спортни и арт звезди и хиляди бизнесмени скриват милиарди в непроследими компании. Системата позволява както спестяване на данъци от легален бизнес, така и изпиране на милиарди долари от наркотрафик и тероризъм.

Приятели на Путин замесени в аферата, информация за американци още няма

Светът стана вчера свидетел на най-голямото изтичане на данни в историята. "Досиетата от Панама", разкриващи как са укривани милиарди в офшорни компании, разтресоха световната политика, шоубизнес и спорт. В основата на т.нар. Панамагейт стои панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека".

12 държавни глави, над 140 политици, стотици звезди от света на шоубизнеса и спорта и хиляди други по-малко известни богаташи са скрили милиарди долари в офшорни компании с посредничеството на създадената през 1977 г. "Мосак Фонсека". Тя е създала над 15 000 офшорни компании в услуга на своите клиенти, с посредничеството на над 500 банки, разкри международно журналистическо разследване, продължило една година.

Над 11 милиона документи на компанията "Мосак Фонсека" са били получени от германския вестник "Зюддойче цайтунг" от неназован източник. Изданието е споделило находката с Международния консорциум на разследващите журналисти, в който членуват 109 медии от 78 страни по цял свят. След година анализиране на документите вчера бяха оповестени и първите резултати. Имената на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко, аржентинския Маурисио Макри и премиера на Исландия Сигмундур Гунлаугсон се появяват в огромния масив документи. За всички изброени, с изключение на Путин, има данни, че са използвали офшорни компании за пренасочване на лични финанси. Към тях в групата на действащите лидери, укривали милиарди, се присъединяват и лидерите на Саудитска Арабия, Мароко и ОАЕ. В "срамния списък", който прогресивно се обновява, е намесен и британският премиер Дейвид Камерън. Офшорки, изглежда, е ползвала и сестрата на бившия испански крал Хуан Карлос - Пилар. В документите фигурират имената и на 50 български граждани, но политици сред тях засега няма.

Разкритията около руския президент Владимир Путин са сред най-любопитните, въпреки че самият той не е посочен в списъка на личностите, укривали доходи. В началото на схемата са известният като личния банкер на Путин - Юрий Ковалчук, който е собственик на банка "Россия", и челистът Сергей Ролдугин, който е кръстник на президентската дъщеря Мария. На хартия Ролдугин е натрупал стотици милиони долари печалби от подозрителни сделки.
Парите на Ролдугин и Ковалчук минават в банка "Росия", откъдето с посредничеството на швейцарски адвокати и "Мосак Фонсека" стигат до две офшорни компании. После те се връщат в Русия през фирмата "Озон", която е собственик на луксозния ски курорт Игора, в който Путин омъжи дъщеря си Катерина. Собствеността на "Озон" се свързва с Ковалчук. Ролдугин се оказва в основата на мрежа от офшорки и банки, през която са прекарани 2 милиарда долара. Така например една от неговите компании Sandalwood Continental е купила актив за едва 1 долар, а 3 месеца по-късно го е продала за 133 милиона. Същата компания е получила заем от 800 милиона долара от държавна банка, но няма данни да е предоставила някакви гаранции за него или да го е изплатила.

Татяна Навка, съпругата на прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, пък е била собственик на компания, основана през 2014 г. на Британските Вирджински острови. Самата тя твърди, че не знае подобно нещо.

Исландският премиер Гунлаугсон е единият от действащите държавни глави, уличен пряко в злоупотреба с офшорни компании. В документите се вижда, че Гунлаугсон и съпругата му купили офшорната компания Wintris през 2007 г. Премиерът не е декларирал дела си в компанията, когато е влязъл в парламента през 2009 г. Осем месеца по-късно той продал неговите 50% на съпругата си за 1 долар. Wintris е инвестирала в три големи исландски банки, които се сринаха по време на финансовата криза през 2008 г. След това фирмата е вписана като кредитор, претендиращ за възстановяването на милиони долари след фалитите на банките. Гунлаугсон става министър-председател през 2013 година и участва в преговори за банките, които вероятно са повлияли на стойността на облигациите на Wintris.

След разкритията хиляди исландци призоваха за оставката на премиера си. Самият той реагира остро на въпрос по темата по време на интервю и дори се опита да напусне разговора.

Украинският президент Порошенко също е замесен. Той е създал офшорна компания, за да премести бизнеса си с шоколадови изделия "Рошен" на Британските Вирджински острови. Това станало през август 2014 г. в разгара на сраженията с проруските сепаратисти.

Президентът на Аржентина Маурисио Макри е бил собственик на компания на Бахамите между 1998 г. и 2009 г., става ясно от документите. Той обаче не декларирал това, когато е бил кмет на Буенос Айрес през 2007 и 2008 г.
От "Досиетата от Панама" изплува и името на Иън Камерън, бащата на британския премиер Дейвид Камерън, който почина през 2010 година. Разкритията потвърждават твърденията в британски медии от 2012 г., че Камерън-старши е използвал офшорни инвестиционни фондове, с които "укрепва" семейното състояние.
Разкритите вчера имена и схеми са само част от информацията, получена от разследващите журналисти. Те обещаха да пуснат следваща порция документи в началото на май, когато вероятно ще бъдат оповестени и имената на американци, използвали услугите на "Мосак Фонсека". Новините предизвикаха и реакцията на правителства от десетки страни, които ще поискат от медиите наличната документация, за да разследват гражданите си за възможни престъпления. Австрия, Франция, Холандия и Швеция вече обявиха, че започват разследвания заради "Досиетата от Панама".

Писател и син на шпионин създали фирмата

Панамският писател Рамон Фонсека и германецът Юрген Мосак са основатели на компанията "Мосак Фонсека", която се превръща в един от най-добрите приятели на богаташите по света за последните 40 години.
Преди да стане адвокат, Фонсека е искал да е свещеник. Впоследствие се отдава на правото, но написва и 12 романа. Партньорът му е роден в Германия. Баща му работел за SS, а след това работодател му станало американското правителство. Накрая се преместил в Панама, където шпионирал Куба в полза на ЦРУ.

Юрген Мосак основава кантората през 1977 г., а през 1986 г. негов съдружник става Фонсека.
Днес компанията има 40 офиса по цял свят и обслужва хиляди богати клиенти и компании. Въпреки разкритията за укриване на данъци и сделки със съмнителна законност от компанията заявиха, че документацията им е изрядна.
"Ние сме компания с 40-годишна дейност в национален и международен план и никога не сме признавани за виновни за абсолютно нищо", заяви Рамон Фонсека.

Според разследването компанията в действителност не е знаела самоличността на повечето от клиентите си. Вътрешен одит през 2015 година е показал, че фирмата знае кои са реалните собственици на едва 2014 от общо 14 086 компании, които е създала на Сейшелските острови. Компанията дори е платила глоба на властите в Британските Вирджински острови, след като създала офшорна компания за сина на бившия египетски диктатор Хосни Мубарак и не успяла да проследи връзката с него. "Мосак Фонсека" тогава признава, че методите й за оценка на риска са слаби.

Меси и Платини също крили пари

Бивш шеф във ФИФА си купува яхта през офшорка

Лионел Меси заедно с още 20-ина сегашни и бивши играчи от "Барселона", "Реал" и "Манчестър Юнайтед" също са в папките на "Мосак Фонсека" и под подозрение, че са крили приходи от имиджови права, за да пестят данъци. Новият списък изключително утежнява положението на звездата на "Барселона", защото той и баща му Хорхе са регистрирали офшорната "Мега Стар Ентърпрайзис" на 13 юни 2013 г., или веднага след повдигнатите им обвинения от испанската прокуратура, че преди това са си крили парите в Белиз. Излиза, че те са реагирали на атаката срещу тях с нов опит да пестят данъци, но на друго място. Новата информация ще даде отражение на поредното му изслушване в съда на 31 май. Меси вече внесе в хазната 10 млн. евро и се готвеше да доплати още 15 милиона, за да се прекрати делото му, но получи отказ. Футболистът заяви пред каталунския "Спорт", че панамският списък е лъжа и заплаши да съди "Ел Конфиденсиал" - издание, което сътрудничи на Международния консорциум на разследващите журналисти.
В списъците на "Мосак Фонсека" са и редица футболни босове. Сред тях е бившият президент на УЕФА Мишел Платини, регистрирал фирма в Панама още през 2007 г., когато беше избран на поста. Тук е и бившият генсек на ФИФА Жером Валке, който през юни 2013 г. създава офшорката "Умбелина СА" - тя впоследствие купува яхта с регистрация на Каймановите острови. Както и членът на Етичната комисия на световната футболна федерация Педро Дамиани, за който се смята, че е помагал на арестувани притежатели на тв права в Аржентина да си спасят парите. Неговата офшорка е работила заедно със седем компании на бившия вицепрезидент на ФИФА Еухенио Фигередо, който беше уличен от прокуратурата на САЩ в пране на пари и други финансови престъпления. Общо 4-има от 16-те обвиняеми от САЩ членове на ФИФА в последния корупционен скандал са имали офшорки.
В списъците са и имената на най-малко 20 бивши собственици на футболни клубове, сред които "Интер" и "Бока Хуниорс". Както и 11 бивши състезатели от елитната Национална хокейна лига на САЩ. Редом до тях са имената на петима професионалисти от голфа, единият от които е световноизвестният Ник Фалдо.
"В продължение на години наблюдаваме засилващо се проникване на офшорките в спорта, което всъщност му причинява вреди", обобщи Джордж Търнър от независимата юридическа компания Tax Justice Network.

Милиардери криели богатство от жените си

Услугите на "Мосак Фонсека" са били използвани и за скриване на големи богатства от съпругите на милиардери, пише в. "Дейли мейл".
Сред клиентите на компанията са покойният британски богаташ Скот Янг, руският богаташ Дмитрий Риболовлев и авиационният магнат Клайв Джой. И тримата са използвали офшорни фирми, за да скрият стотици милиони долари от жените си, преди да се разведат с тях. Така обезщетенията, които съпругите получавали, били доста скромни на фона на предполагаемото богатство на мъжете им. Изтеклите документи показват, че "Мосак Фонсека" е осигурявала подобни услуги предимно на мъже.
Звезди от шоубизнеса също са прибягвали до услугите на панамската компания, става ясно от разследването. Сред тях са режисьорът Педро Алмодовар и актьорът Джеки Чан. Белгийски медии пък съобщават, че режисьорът Франко Драгоне също е поназнайвал нещо, когато става въпрос да се прикрият договори и финансови транзакции.

Изпрали парите от обир на 3 т злато

Парите, откраднати при един от най-впечатляващите обири във Великобритания, са били изпрани чрез компания, създадена от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", предаде Би Би Си. Според изтеклите документи "Мосак Фонсека" е създала фирма, спомогнала за изпирането на парите от обира през 1983 г. в склад на "Бринкс Мат" край Хийтроу. Откраднати са златни кюлчета на стойност 26 милиона лири по тогавашните цени на златото (днес около 79 милиона лири). Шестима маскирани крадци проникват в склада и офейкват с три тона злато. През 1985 г. "Мосак Фонсека" създава компания, наречена "Феберион", за брокер на име Гордън Пари. Адвокатската компания е предупредена, че Пари пере пари от обира. Става въпрос за вътрешен документ на компанията, написан от един от нейните основатели Юрген Мосак, след негова среща със съдружник, спомогнал за управлението на "Феберион". "Той ме информира, че собственикът на тази компания очевидно е замесен в управлението на парите, свързани с прословутия обир", се казва в документа.

Банките - двигател на машинациите

Големите банки са били двигател на машинациите с офшорни компании, сочат разкритията на "Досиетата от Панама". Компанията "Мосак Фонсека" дори признава, че именно те са истинските й клиенти, а не крайните потребители, чиито интереси обслужват.
Според документите над 500 банки и техни подразделения са работили с компанията от 70-те години насам. Гигантът HSBC и негови подразделения са в топ 10 на най-активните компании в създаването на офшорки. Над 2300 компании са създадени за клиенти на групата. Швейцарската UBS е създала над 1100 компании в данъчни оазиси. Три от десетте най-активни банки са базирани в Люксембург, сочат още данните. От "Мосак Фонсека" признават, че именно посредниците са истинските й клиенти, а не крайните потребители.

Кремъл: Това е путинофобия

Руският президент Владимир Путин е основна мишена на т. нар. разследване Панамски документи, в което са споменати хора от неговото обкръжение, предаде АФП. "Путин, Русия, нашата стабилност и предстоящите избори са основните мишени. Става дума за дестабилизиране на страната. Основната цел на цялата тази дезинформация е нашият президент", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков. Според него президентът е взет на прицел в контекста не само на предстоящите парламентарни избори през есента, но и на президентските избори в Русия след две години.
Тази путинофобия в чужбина е достигнала такава степен, че в действителност е станало табу да се казва нещо добро за Русия, за каквито и да е действия на Русия или постижения на Русия. Задължително е обаче да се говорят лоши неща, много лоши неща и когато няма нищо за казване, то трябва да бъде скалъпено нещо, заяви Песков. По думите му в разкритията няма нищо ново или конкретно по отношение на руския президент и става дума за журналистическо разследване, пълно с измислици и фалшификации. Според Песков това разследване е дело на бивши служители на ЦРУ или на американския Държавен департамент.

Оланд: Това ще е рай за бюджета ни

След като информацията за офшорките изплува наяве, мога да ви уверя, че ще заведем много дела за укриване на приходи, коментира френският президент Франсоа Оланд. Той нарече разкритието на журналистите "добра новина". Сега ще увеличим приходите в бюджета си от мощениците, добави той, цитиран от нюз.ру.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе