Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Паметник на свещеник педофил демонтиран в Полша

Паметник на свещеник педофил демонтиран в Полша

 

Паметник на свещеник педофил демонтиран в Полша

В полския град Гданск днес е демонтирана скулптурата на католическия свещеник Хенрик Янковски, изповедник на бившия президент на Полша Лех Валенса. В хода на журналистическо разследване обаче се оказало, че отчето, изповядващо лидера на „Солидарност“, е педофил.

Статуята вече е била разрушавана преди по-малко от месец - от активисти, които обясняват действията си със "символичното унищожаване на пиедестала от фалшиви спомени и чест". Нарушителите на реда били наказани с глоба, скулптурата върната на мястото си, за да бъде разрушена отново днес. Това решение е взето от градския съвет на Гданск, който и лишава Хенрик Янковски от титлата почетен гражданин на Гданск и анулира името на площада.

Въпреки обвиненията в педофилия профсъюзът „Солидарност“ не се отрича от своя изповедник. "Ние не можем да защитим паметника и той може да бъде разрушен, защото град Гданск не защитава своите паметници от бандити", заявява пред репортери Кшиштоф Дохла, председател на клона на "Солидарност" в Гданск.

EADaily припомня, че през декември 2018 г. списание „Голям формат” публикува сензационен материал, наречен „Тайната на светата Бригида”. В него са изнесени факти за свещеника на „Солидарност” от църквата „Св. Бригида“ в Гданск Хайнрих Янковски, който от години развращавал малки деца, включително момчета.

След публикацията жителите на Гданск се обърнали към кметската управа с искане за демонтиране на паметника на Янковски, но през цялата зима администрацията запазила мълчание.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе