Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Община Силистра издаде „Паметен лист – 75 години Крайовска спогодба”

Община Силистра издаде „Паметен лист – 75 години Крайовска спогодба”

С издаването на „Паметен лист – 75 години Крайовска спогодба" ще отбележи кметството в Силистра годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на българската държава. Изданието излиза от печат на 7 септември, в памет на събитието, случило се на същия ден през 1940 в румънския град Крайова. Тогава там е подписан българо-румънският договор за мирното и доброволно възстановяване на историческата справедливост.

Истроиографският лист е подготвен от екип от преподаватели и студенти от катедра „Филологически науки" на силистренския филиал на РУ „Ангел Кънчев" .

Още едно издание, събрало спомените на 50 добруджанци за случилото се в региона през първата половина на ХХ век, ще излезе от печат в Силистра тези дни. Чрез автентичните разкази на местни хора сборникът „Съхранена памет" ще пресъздаде историческите събития през този период. Той ще бъде илюстриран с уникални снимки от посрещането на българските войски в крайдунавска Добруджа през есента на 1940 година. Негови съставители са доц. Румяна Лбедева, журналистът Йордан Георгиев и краеведът Цветана Цанова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе