Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пълна парализа в САЩ при -56 градуса

Пълна парализа в САЩ при -56 градуса

И камъните започнаха да се пукат от студ в Щатите. Невиждан студ обхвана североизточните райони. Температурите в някои щати паднаха до -30 градуса по Целзий, а заради силните ветрове на места те се усещат като -50. За последен път такъв студ е сковавал страната през 1994 г.

Рязкото понижение на температурите е причинено от циклон, идващ от север, известен като полярен вихър. Обикновено той обхваща територията на Канада и рядко достига САЩ. Очаква се необичайно студеното време да се задържи до средата на седмицата.

В понеделник в Чикаго температурите ще се понижат до рекордните за града -23 градуса. В Ню Йорк и Ню Джърси, където бе обявено извънредно положение след снеговалежите в петък, ще се задържи мразовитото време. В щата Ню Йорк снежната покривка е близо 60 см. Метеоролозите предупреждават, че в части на Минесота температурите ще се понижат до -35 градуса, но заради силния вятър студът ще се усеща като -56 градуса. Училищата в щата ще останат затворени за пръв път за последните 17 г. В Северна Дакота ниските температури също ще бъдат съпроводени от силни ветрове. Властите в страната предупредиха гражданите да останат по домовете си и да се запасят с храна и продукти.

В петък буря, преминала през по-голямата част от източната половина на страната, отне живота на най-малко 16 души.

Инцидент на летище в Ню Йорк

Самолет с 35 души на борда излезе от пистата на летище "Кенеди" в Ню Йорк вчера, след като се подхлъзна на заледената повърхност, съобщиха американските медии.

Самолетът на компанията "Делта кънекшън" пристигнал от Торонто и се приземил успешно. По пътя към пътеката за рулиране обаче машината се подхлъзнала и се забила в преспа сняг. Инцидентът станал около 8,30 ч сутринта местно време (15,30 българско).

Никой от пътуващите не е пострадал, но всички вътрешни и международни полети от летището бяха спрени, докато пистите и пътеките за рулиране бъдат почистени от леда.

В Португалия чакат рекордно високи вълни

Бурни ветрове и огромни вълни през следващите дни очакват с тревога жителите на португалското крайбрежие на Атлантическия океан и испанската провинция Галиция. Вълните в тази част на крайбрежието са известни като най-високите в света.

Междувременно във Великобритания продължават най-силните дъждове и урагани от близо две десетилетия, съобщи вчера най-голямата в Европа частна метеорологична организация Метеогруп (Meteogroup). "Бурята, в чиято власт Албиона се намира вече втора седмица, е най-силната от 1991 г. Сегашната метеорологична ситуация, при която дъждове, урагани и наводнения на реки се редуват почти всеки ден, е крайно необичайна за зимния период в тази част на света", коментира експерт. В много райони остава в сила предупреждението на властите за нови наводнения. На по-голямата част от територията на Великобритания е обявен код "жълто" (втора степен по четирибална скала). Морски бури бушуват край бреговете на Корнуол и Девън, както и в Уелс. В уелското курортно градче Абъристуит триметрова вълна заля крайбрежието и отнесе плочите на настилката, залети са първите етажи на десетки магазини и хотели в крайбрежната зона, евакуирани са над 100 души.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе