Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пакистан ще помага за мира в Афганистан

Пакистан ще помага за мира в Афганистан

Кабул. Министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф, който е на посещение в Кабул, се ангажира да окаже всякаква възможна помощ за подновяването на мирния процес в Афганистан и да улесни срещата между афганистански пратеници и бившия водач на талибаните молла Барадар, предаде Ройтерс.

"Наложително е да се разкъса разрушителната спирала, породена от конфликта. Време е да се вземат решителни мерки", заяви Шариф на обща пресконференция с афганистанския президент Хамид Карзай.

Според нас ключът за постигане на траен мир е политическо решение, което да обхване всички участници в конфликта, добави той.

На разговорите си днес с Карзай Шариф го е уверил, че Пакистан ще продължи да съдейства по всякакъв начин и да подкрепя мирния процес в Афганистан.

Пакистан е един от ключовите участници в мирния процес в Афганистан заради връзките си с талибанските бунтовници, макар Кабул редовно да обвинява своя съсед, че подкрепя бунтовниците, за да защити стратегическите си интереси в региона.

През последните месеци по искане на Кабул Исламабад освободи много афганистански талибани от затворите, в това число водач № 2 в талибанското ръководство молла Барадар, с надеждата, че те ще убедят бунтовническата йерархията да преговаря с афганистанските власти.

Засега тази стъпка не е дала някакъв резултат. Колкото до молла Барадар, той е под домашен арест в Пакистан. Ще направим така че лицата, изпратени в Пакистан от президента Карзай, да могат да се срещнат с молла Барадар, каза Шариф.

При липсата на мирно споразумение големи са опасенията от нов взрив на насилието в страната след заминаването на 75-те хиляди натовски войници в края на 2014

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе