Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Отсрочка на Brexit до 30 юни иска Мей

Отсрочка на Brexit до 30 юни иска Мей

Обединеното кралство няма да участва в евроизборите

По-рано Палатата на общините за трети път отклони проекта на сделката, който Тереза Мей съгласува с европейските лидери.

Премиер-министърът на Великобритания предложи на Евросъюза ново отлагане на излизането на кралството от ЕС. Това пише в писмо до председателя на Съвета на Европа Доналд Туск. При това Мей потвърждава позицията на Лондон, че Великобритания няма да участва в изборите за Европарламент на 23-26 май.

Тази позиция противоречи на мнението на ЕС, който по-рано предупреди Великобритания, че всяко отлагане на преговорите след 12 април автоматично означава провеждане на територията на Великобритания избори за Европарламент. В своето писмо Мей подчертава , че разчита на това процесът на ратифициране на споразумението за излизане от съюза да завърши до 23 май, за да не се провеждат подобни избори.

От своя страна Евросъюзът има намерение да предложи Великобритания да отложи Брекзит до 31 март 2020 г. При това Обединеното кралство ще има възможност да напусне съюза по-рано от този срок при условие, че сделката с него е съгласувана с британските законодатели. И тъй като британският парламент за трети път отклони проекта на сделка, Лондон до 12 април е длъжен да напусне съюза, ако не представи на Брюксел алтернативи за реализиране на Брекзит.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе