Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Откриват "Турски поток"! (НА ЖИВО, ОБНОВЕНА)

Откриват "Турски поток"! (НА ЖИВО, ОБНОВЕНА)

ТУК можете да гледате на живо откриването на газопровода Турски поток! 

Президентите на Турция, Русия и Сърбия и премиерът на България - Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и Бойко Борисов откриват газопровода "Турски поток!"

Церемонията на брега на "Златния рог" ръководи държавният глава на Турция. Президентът Ердоган е поканил персонално високопоставените си гости. 

Това е исторически проект, каза в началото на церемонията Ердоган. И призова: "Нека не превръщаме Средиземно море в море на конфликти!"

Президентът на Турция пожела "На добър час!" на новия газопровод.

„За нас е чест да ви посрещнем в Истанбул. Надявам се 2020 г. да донесе само добри неща, както за нашите народи, така и на целия свят. Ще си позволя да ви поздравя, да ви честитя новата година. Сътрудничеството между Турция и Русия дава своите плодове. Ние се намираме тук, за да открием „Турският поток“. Това е проект, по който работихме заедно с нашите приятели от Русия. Това е исторически проект. Морската част на проекта беше приключена през изминалата година и се срещнахме отново с Истанбул с моя приятел г-н Путин“, каза в началото на церемонията Реджеп Ердоган.

„Турски поток“ е важен за Русия и Турция, също и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент, подчерта от своя страна президентът на Русия Владимир Путин. 

Според руския президент разработването на трансчерноморския газопровод показва, че стратегическото партньорство между Русия и Турция дава положителни резултати.

„Взаимодействието между Турция и Русия се развива във всички сфери, независимо от ситуацията, която се наблюдава в момента в света. Искам да отбележа, че износът на природен газ вече се осъществява почти 30 години“, продължи Путин.

„Уважаеми приятели, уважаеми колеги, вашият висок професионализъм, вашето активно участие даде възможност този проект да бъде приключен в определения срок. Също така искам да изкажа благодарност на представителите на властта в Турция, на първо място на президента на Турция за тяхното съдействие“, заяви още Путин.

Той благодари за проявената политическа воля от страна на Турция, която е предпочела интересите на своята страна пред други варианти.

„Както в енергийния сектор, така и в други области виждаме, че можем да решаваме много различни амбициозни задачи, ако имаме добра воля за това. В заключение бих искал да кажа още нещо. Ние живеем в наистина в много сложен свят. За съжаление в региона, в който се намираме в момента, има много сериозни тенденции за обостряне на съществуващата ситуация. Турция всъщност показва друг пример. Пример за сътрудничество, за благото на нашите народи, за благото на Европа, за благото на целия свят“, добави президентът на Русия.

Форумът е в конгресния център „Халич“. Путин, Ердоган, Вучич и Борисов застават един до друг, за да ударят тържествения гонг на първата отсечта на Транграничния газопровод, който ще отвежда руското синьо гориво под водите на Черно море, през Турция, България и Сърбия до разпределителен хъб край Виена, а от там до Централна Европа.

Очаква се церемонията да продължи час и половина. След това е предвидена семейна снимка, както и двустранна среща между българския премиер и турския президент.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов бе посрещнат на летището в Истанбул от посланик Надежда Нейнски. В българската делегация са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

Очаквайте подробности!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе